INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

koronavírus

recesszió

összeomlás

prognózis

ázsiai fejlesztési bank

Mélyen alulbecsülték a járvány gazdasági hatásait

Mélyen alulbecsülték a járvány gazdasági hatásait

Infostart

Felülvizsgálta a március eleji, "csak" 367 milliárd dolláros világgazdasági veszteség prognózisát az Ázsiai Fejlesztési Bank,. Most már 4,1 ezer milliárdot jósolnak. És még nem tudni, hogy alakul a járvány az USA-ban és Európában.

A koronavírus-járvány globális gazdasági költsége akár 4,1 ezermilliárd dollár is lehet egy elhúzó korlátozásokkal és leállásokkal járó járvány miatt, ami nagyjából a globális GDP 5 százaléka az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) előrejelzése szerint – írta a Bloombergre hivatkozva a Portfolio. Mivel a világjárvány már lényegesen jobban sújtja a fejlett világot, látványosabb a gazdasági veszteség mértéke is a gazdaságok leállása miatt. Az ADB március 6-án, amikor még túlnyomórészt Ázsia és Kína volt a járvány epicentruma, még a globális GDP-ben 0,4 százalék pontos kiesést jövendölt, vagyis mindössze 347 milliárd dolláros veszteséget.

A bank prognózisa szerint ha a korlátozások csak rövid ideig élnek, és Európában és az Egyesült Államokban viszonylag hamar sikerül megfékezni a járvány további terjedését, akkor a gazdasági kár 2 ezermilliárd (a globális GDP 2,3 százaléka) dollárnál megállhat. Ebben az esetben a károk nagyjából 36 százalékát az ázsiai gazdaságoknak és Kínának kell elkönyvelnie.

Az azonban megjósolhatatlan, hogy valójában mennyire válnak be az egyes államok hozta védőintézkedések, és hogy meddig tartják fenn a korlátozásokat. Ahogyan az is, mekkora lesz valójában a globális gazdaság vesztesége.

Az ADB egyébként azzal számol, hogy éves szinten a kínai gazdaság a korábbi prognózisokban szereplő 6 százalék helyett 2020-ban 2,3 százalékkal növekedhet.

A bank szerint idén egyébként az áremelkedés üteme az élelmiszerek iránti keresletnövekedés miatt nőni fog, 2021-ben viszont újra lassul majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: Alakul

A koronavírus-járvány elleni védekezés 74. napján egyetlen szót posztolt a Facebookon egy fotó...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018