eur:
394.38
usd:
370.51
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Pixabay.com

Mélyen alulbecsülték a járvány gazdasági hatásait

Felülvizsgálta a március eleji, "csak" 367 milliárd dolláros világgazdasági veszteség prognózisát az Ázsiai Fejlesztési Bank,. Most már 4,1 ezer milliárdot jósolnak. És még nem tudni, hogy alakul a járvány az USA-ban és Európában.

A koronavírus-járvány globális gazdasági költsége akár 4,1 ezermilliárd dollár is lehet egy elhúzó korlátozásokkal és leállásokkal járó járvány miatt, ami nagyjából a globális GDP 5 százaléka az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) előrejelzése szerint – írta a Bloombergre hivatkozva a Portfolio. Mivel a világjárvány már lényegesen jobban sújtja a fejlett világot, látványosabb a gazdasági veszteség mértéke is a gazdaságok leállása miatt. Az ADB március 6-án, amikor még túlnyomórészt Ázsia és Kína volt a járvány epicentruma, még a globális GDP-ben 0,4 százalék pontos kiesést jövendölt, vagyis mindössze 347 milliárd dolláros veszteséget.

A bank prognózisa szerint ha a korlátozások csak rövid ideig élnek, és Európában és az Egyesült Államokban viszonylag hamar sikerül megfékezni a járvány további terjedését, akkor a gazdasági kár 2 ezermilliárd (a globális GDP 2,3 százaléka) dollárnál megállhat. Ebben az esetben a károk nagyjából 36 százalékát az ázsiai gazdaságoknak és Kínának kell elkönyvelnie.

Az azonban megjósolhatatlan, hogy valójában mennyire válnak be az egyes államok hozta védőintézkedések, és hogy meddig tartják fenn a korlátozásokat. Ahogyan az is, mekkora lesz valójában a globális gazdaság vesztesége.

Az ADB egyébként azzal számol, hogy éves szinten a kínai gazdaság a korábbi prognózisokban szereplő 6 százalék helyett 2020-ban 2,3 százalékkal növekedhet.

A bank szerint idén egyébként az áremelkedés üteme az élelmiszerek iránti keresletnövekedés miatt nőni fog, 2021-ben viszont újra lassul majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Az Egyesült Államok szankciókat tervez az izraeli hadsereg (IDF) egy egységével szemben, amelyet az emberi jogok megsértésével vádolnak. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington szankcionálná az IDF egyik alakulatát – írja a The Guardian. Isaac Herzog izraeli elnök szerint az európai vezetők sürgősen fel kell, hogy ébredjenek és felismerjék az Irán által jelentett globális veszélyt, amely drónok ezreit szállítja Oroszországnak és nukleáris fegyverprogramját is folytatja, miközben Izrael a Gázai övezetben és Irán ellen is védekezik - számolt be a Politico. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×