INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

koronavírus

élelmezés

kereskedelem

protekcionizmus

globalizáció

Globális zavarokhoz vezethet, ha az országok is spájzolni kezdenek

Globális zavarokhoz vezethet, ha az országok is spájzolni kezdenek

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Kezdi a globális élelmiszer-ellátási láncokat is elérni a készletezés - most már a kormányok aggódnak, és kezdenek exporttilalmakat hozni. A termékek kivonása a világpiacról globális dráguláshoz, és helyenként élelmiszerhiányhoz vezethet.

Az egészségügyi védőeszközök beszerzése után kezd az élelmiszerellátás biztonsága felé fordulni egyes kormányok figyelme, és egyre több helyen hoznak alapvető termények és élelmiszerek exportjára vonatkozó korlátozásokat, kivonva ezáltal termékeit a világpiacról - derül ki a Bloomberg összesítése alapján készült G7.hu-összefoglalóból.

Kazahsztán, a világ egyik legnagyobb búzaliszt-előállítója megtiltotta a termék kivitelét az országból többek között a sárgarépával, a cukorral és a krumplival együtt. Szerbia egyebek mellett a napraforgóolaj exportját függesztette fel. Kína a rizs exportjával hagyott fel, de számos ázsiai, egyébként exportáló országban okoz gondot, hogy a betegség miatt csökkent a termelés, ezért előbb-utóbb ezekben is korlátozásokra számítanak a kereskedők - írta a magyarmezogazdasag.hu.

Oroszország egyelőre nem vezetett be tilalmakat, de szükség esetén kész megtenni a lap értesülései szerint.

Magyarországgal kapcsolatban egy erre utaló megjegyzés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a járványveszély agrárgazdasági hatásait összegző közleményében is szerepelt, a javaslatok között: "A hazai termékek arányának ösztönzése, akár az áruk szabad áramlásának ideiglenes felfüggesztésével."

Mindeközben a már eddig is jelentős élelmiszerimportra szoruló Kína, Törökország, Algéria és Marokkó fokozta a behozatalt. Az két észak-afrikai országot például különösen kellemetlenül érintheti, ha Oroszország is az export korlátozása mellett dönt, a régió ugyanis jelentős felvásárlója az orosz termékeknek.

A G7.hu idézi Tim Benton, a londoni Chatham House szakértőjét, aki szerint már érzékelhető némi zavar az élelmiszer-kereskedelem területén. Egyelőre főleg logisztikai nehézségek - mint a pánikvásárlások jelentette hirtelen kereslet, vagy az európai szállítmányozási piac határzárak miatti zavarai -, valamint a munkaerő kiesése nehezíti az ellátást.

Benton szerint a kormányközi együttműködés hiánya komoly gondokhoz vezethet a globális élelmiszer-ellátásban,

főleg, ha a lakossági készletezési igények kielégítése miatt tömeges lesz az exportkorlátozás. Fokozhatja a pánikot a két tendencia egymást erősítő hatása, és ez egyes országokban akár zavargásokhoz is vezethet.

Az együttműködés fontosságára Maximo Torero, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közgazdásza is figyelmeztet. A szervezet adatai szerint egyébként

Magyarországon az egyik legmarkánsabb az agrárium exporttöbblete a behozatalhoz képest a világon,

Európában pedig csak Bulgáriában alakul hasonlóan szerencsésen a mezőgazdasági import és export aránya.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018