eur:
394.49
usd:
370.24
bux:
65491.71
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels

Néhol nulla dollár alá esett a kőolajár

Ez azt jelenti, hogy veszteségeik minimalizálása miatt egyes kistermelők inkább fizetnek azért, hogy elvigyék tőlük az olajat, mert még mindig így járnak jobban.

Több kicsi kőolajtermelő már fizet is azért, hogy vegyék tőlük át az olajat - olvasható a Portfolio.hu portálon. Az első ilyen termelő az amerikai Wyoming államban jelentkezett a piacon. (Az ottani olajból jellemzően bitument készítenek.)

A helyzetet az állította elő, hogy a kis, elszigetelt tevékenységű termelők nem tudják eljuttatni olajukat a tengerhez, tárolóik tele vannak - a fogyasztás visszaesett, mert leállnak a gazdaságok, sokan vannak karanténban -, és már csak azért is megéri nekik "negatív áron" értékesíteni, mert a bezárási, újranyitási költségek igen nagyok. Tehát veszteségminimalizálásról van szó.

Az amerikai típusú könnyűolaj, a WTI árfolyama reggel 20 dollár alatt járt, ez idén már 67 százalékos esés.

A háttérben

Az olajpiacon keresleti és kínálati oldalon is baj van, hiszen a koronavírus miatt csökken a fogyasztás, ugyanakkor Szaúd-Arábia árháborút indított az oroszok ellen, miután a március 5-6-i bécsi OPEC ülésen nem sikerült megállapodniuk a további összehangolt termeléscsökkentésekről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×