INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

költségvetés

európai bizottság

pénzügyminiszter

európai unió

koronavírus

gazdaságvédelem

Egy étterem a Gozsdu udvarban Budapesten 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány miatt a főváros utcáin, közterein szinte nincsennek turisták és a helyi lakosok is jóval kevesebbet tartózkodnak a közterületeken.

Döntött az unió: szabad az eladósodás

Infostart / MTI

Az Európai Bizottság pénteken javasolta, hogy a nemzeti kormányok válságkezelő intézkedéseikkel eltérhessenek az általában érvényes költségvetési követelményektől.

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei hétfőn tartott videokonferenciájukon egyetértettek abban, hogy határozott, összehangolt lépéseket kell tenni a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk mérsékelése és az államháztartások fenntarthatósága érdekében.

Kijelentették: a koronavírus-világjárványnak már most erősen negatív hatása van az európai gazdaságra. A további kihatások a járvány időtartamától, továbbá a nemzeti és az európai szintű intézkedésektől függnek.

A pénzügyminiszterek jóváhagyták továbbá az Európai Bizottság pénteken bejelentett javaslatát a Stabilitási és Növekedési Paktumban szereplő általános mentesítési záradék alkalmazásáról, amely lehetővé teszi a nemzeti kormányoknak, hogy az európai költségvetési keretrendszerre általában alkalmazandó költségvetési követelményektől eltérve válságkezelő intézkedéseket hozzanak.

A mentesítési záradéknak nevezett ideiglenes intézkedés tehát feloldja a nemzeti kiadások szigorú brüsszeli felügyeletét, szabad mozgásteret enged, hogy a kormányok szükség szerint fecskendezzenek tőkét a gazdaságba.

"Olyan maximális rugalmasságot javaslunk, amely lehetővé teszi nemzeti kormányaink számára, hogy mindent és mindenkit támogassanak" - mondta a bejelentéskor Ursula von der Leyen EB-elnök.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: Alakul

A koronavírus-járvány elleni védekezés 74. napján egyetlen szót posztolt a Facebookon egy fotó...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018