eur:
394.42
usd:
370.73
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels.com

Kifekteti a járvány a turizmust

A szolgáltatóiparban egyelőre nem, de a turisztikai ágazatban már drámai mértékben megmutatkozik itthon a koronavírus-járvány hatása – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője. Hornyák József közölte: vannak olyan magyarországi szállodák, amelyek – ha nem lesz változás –, az idei évre kitűzött terv felét sem fogják tudni teljesíteni.

Rövidtávon a szolgáltatószektor védettebb helyzetben van, mint például a feldolgozóipar, a munkafolyamatokhoz ugyanis nincs szükségük távolról érkezett alapanyagokra, így ezek hiánya nem okoz gondot számukra – magyarázta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője. Ugyanakkor a későbbiekben a mozik, színházak és a sportrendezvények esetleges bezárása, illetve a látogatottság teljes elmaradása súlyosabban érintheti a cégeket, mert ezek nem csupán termeléscsökkenést eredményeznek náluk, hanem teljes bevételkiesést. Jó hír viszont, hogy szigorúbb korlátozó intézkedések alkalmával, amikor mondjuk otthonról kell dolgozniuk az alkalmazottaknak, ezt a szolgáltatószektor könnyebben átvészeli, miközben a feldolgozóiparban elengedhetetlen a dolgozók fizikai jelenléte.

A turizmus ágazatra viszont azonnali hatással volt a koronavírus megjelenése, ami mostanra már a magyarországi szállodákat is érinti, pontos adatok azonban csak a későbbiekben fognak rendelkezésre állni – tette hozzá Hornyák József. A Portfolio által megszólaltatott cégvezetők és munkatársak egybehangzóan azt nyilatkozták:

drasztikus és drámai a visszaesés.

Folyamatosan romlanak a kilátások, állandósultak a lemondások a külföldiek részéről, de a belföldi kereslet sem mutatkozik. Vagyis már most nagyon jelentős az elmaradás, és egyes szállodák úgy vélik, hogy

a tervezett szobafoglaltság felét sem fogják tudni teljesíteni,

emelte ki a szakértő.

A magyar turizmus számára jelenleg a legnagyobb problémát a külföldi vendégek jelentik, ismételte meg, hiszen a magyarok az évnek ebben a szakában egyébként is visszafogottan aktívak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×