INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

guller zoltán

magyar turisztikai ügynökség

koronavírus

turizmus

Története legsúlyosabb válságában a magyar turizmus

Története legsúlyosabb válságában a magyar turizmus

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Soha nem volt olyan drámai helyzetben a magyar turizmus, mint most, a koronavírus járvány miatt - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán úgy látja: húsvétra gyakorlatilag leáll a budapesti idegenforgalom. A turisztikai ügynökség akciótervvel segítené az ágazatot, ami áprilisban kerülhet a kormány elé.

A magyar turisztikai szektor a héten átlépett története legsúlyosabb válságának kapuján – fogalmazott a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, hiszen míg az elmúlt héten még a fővárosi szállodák töltöttsége 70 százalék körül mozgott, ami szintén alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, erre a hétre 50 százalékra esett, a jövő hétre pedig 35 százalékra becsülik. Továbbá azt gondolják, hogy Budapest, az európai nagyvárosokhoz hasonlóan húsvét környékére 15 százalékos töltöttséggel fog üzemelni, vagyis a turizmus gyakorlatilag leáll.

Guller Zoltán szerint vidéken a helyzet nem ennyire drámai, ahol 10-15 százalékos visszaesést mérnek jelenleg. Érdekes trendként mutatkozik továbbá, hogy míg a szállodákban csökkent a magyar foglalások száma, addig jelentősen növekedett a vendégházakban és magán szálláshelyeken.

10 vs 26

Nemcsak új foglalások nem érkeznek, de a már meglévőket is törlik. 50 százalékkal alacsonyabb a március, április, május hónapok foglaltsága, mint tavaly ilyenkor volt, és átlagosan a mai napon is már 20 százalékos visszamondást mért a Turisztikai Ügynökség.

Guller Zoltán szerint az emberek szeretnének utazni, vagyis a keresések száma nem csökkent, és a nyári visszaesés még nem szembetűnő. Az emberek valószínűleg egyelőre kivárnak, de utazás előtt akár néhány nappal, esetleg órával is lemondják a foglalásokat, amennyiben úgy látják biztonságosnak.

Az Operatív Törzs becslése szerint Magyarországon a betegség júniusban fog tetőzni. Onnantól kezdve, hogy a járvány a zenitjére ért és elindul az a folyamat, hogy látni lehet a végét, a Magyar Turisztikai Ügynökség „nagyon kemény” kampányokat fog folytatni, elsősorban belföldön – közölte a vezérigazgató, aki szerint a nyarat így részben még meg is lehetne menteni. Ezt követően 10 hónap alatt vissza lehet állítani a 2019-es állapotot. Vagyis jövő tavaszra, ha minden jól megy, rendeződhetnek az állapotok a magyar turizmusban.

A szakember megjegyezte: a SARS-járvány után volt olyan elemzés, amely azt mondta, hogy azok az országok, amelyek jól csinálták, ahol a kormányzat, az önkormányzatok, a turisztikai szektor közösen állt helyt a károkért, közösen dolgozott az ágazat talpra állításán, ott 10 hónap alatt lehet ezt elérni, míg a legrosszabb forgatókönyv 26 hónapra tette ezt. Guller Zoltán ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy miután a magyar turizmus aranykorát élte hosszú éveken kérészül, amely során komoly tartalékok halmozódhattak fel, a vállalkozások át fogják vészelni a következő hónapokat.

Mesterterv

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a magyar kormány utasítására a Magyar Turisztikai Ügynökség áprilisra fogja elkészíteni a magyar turizmus helyreállításának a mestertervét, ami hét pontból fog állni. Alapvetően a korábban bejelentett 1 milliárd forintos vis major alap mellett likviditást segítő csomagokban gondolkodnak, garanciaalapban, alacsony kamatozású hitelprogramokban és jogszabályi könnyítésekben. Guller Zoltán emellett a forgalomélénkítő kampányok lebonyolítását nevezte a kormány legfontosabb tevékenységének. „Vissza kell csinálni, ami volt és akkor az ágazat újra versenyképes jövedelemtermelő tud lenni.

Hozzátette: a turizmusból a kormány és az önkormányzat adóbevétel formájában, a tulajdonosok pedig profit formájában részesültek, ezért nem a kormány egyedüli dolga megmenteni az ágazatot, hanem az önkormányzatoknak és a tulajdonosoknak is kötelessége, hogy az ágazat kártalanításához anyagi, erkölcsi és szakmai háttérrel szolgáljanak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Soha nem látott válságban a hazai turizmus – Guller Zoltán vezérigazgató, MTÜ
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018