eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Emeletenként drágulnak az egyre kisebb alapterületű új lakások

Egyre kifinomultabb nemcsak az élhetőségre koncentráló vevői igényekhez igazított fejlesztés, de az árazás is a budapesti újlakás-piacon. Akár 10-15 százalékos árkülönbség is lehet az emeletek között a Takarék Index elemzői szerint. Megállapították azt is, hogy csökkent az új lakások átlagos mérete a fővárosban az elmúlt négy évben.

Az elmúlt évek lakásár-növekedésének eredménye, hogy a vásárlók érzékenyebbé váltak a minőségre és az élhetőségre, azonban az árrobbanás miatt ugyanannyi szobaszámot már csak kisebb alapterületen engedhetnek meg maguknak, ezért eleve kisebb lakásokat építenek a fejlesztők - derült ki a Takarék Index friss elemzéséből. Jellemző tendencia az is, hogy

a magasabban található lakásokat drágábban lehetett eladni, az erkély vagy terasz pedig szinte már elengedhetetlen része egy új ingatlannak.

Az elemzés szerint, a fél szobákat is egy szobának véve, a kétszobás lakások átlagosan 47 négyzetméter helyett már csak 46 négyzetméteresek voltak, a háromszobás otthonok nagysága 70-ről 67 négyzetméterre csökkent, a négyszobásoké 97 négyzetméterről 93-ra, az ötszobás ingatlanoké pedig 119 négyzetméterről 115-re. Kivételt egyedül az egy lakószobával rendelkező lakások jelentettek, ahol egy nagyon enyhe növekedés volt tapasztalható az alapterületben.

A helykihasználtság érdekében egyre magasabb épületeket húznak fel a fejlesztők, igaz, az építési szabályok korlátot is jelentenek. Buda és Pest külső részeinek alacsonyabb beépíthetősége azt eredményezi, hogy ezekben a városrészeken többségében négy- vagy ennél kevesebb emeletes társasházak épülnek. Pest belső kerületeiben 4-10 emeletes társasházak is épültek.

Az elemzés szerint ez egy fejlesztésnél

akár 10-15 százalékos, négyzetméterenként 70-100 ezer forintos árkülönbséget is jelenthet.

Egyre keresettebbek és drágábbak a magasabban lévő lakások.

2016 elején a még szabad lakást tartalmazó projektekben az otthonok 79 százaléka rendelkezett erkéllyel vagy terasszal, a Budapesti Lakáspiaci Riport 2019 negyedik negyedéves adatai szerint ez az arány viszont már 91 százalékos volt. Ezek alapterülete átlagosan 9,2 négyzetméter volt az új lakásoknál. A teraszok jellemzően nagyobbak, mint az erkélyek, a különbség akár 30-40 százalék is lehet.

Az egyre kisebb alapterület miatt mind lényegesebben befolyásolja a vásárlói döntéseket a helyiségek berendezhetősége, a berendezések variálhatósága. Egy kétszobás lakásnál már elvárás, hogy négy ember le tudjon ülni az étkezőasztalhoz a konyhában, és ennek megfelelően kell kialakítani.

Hasonlóan fontos vásárlói igény a természetes fény, azonban

a nagyobb társasházi fejlesztéseknél nem minden lakás esetében sikerül teljesíteni azt az előírást, hogy legalább egy szobának benapozottnak kell lennie.

Jogszerűen akkor térhetnek el az előírástól a fejlesztők, ha az élet és egészség védelmével, a biztonságos használhatósággal kapcsolatos érdekeket nem sérti a megoldás, továbbá nem teremt veszélyhelyzetet, és a szomszédos önálló rendeltetési egységhez fűződő használati jogokat nem korlátozza.

A kevésbé szerencsés fekvésű ingatlanok fényhez juttatására megoldást jelenthet az indirekt napfény kihasználása, vagyis több épület építése esetén a szemközti lakások nagy üvegfelületeiről visszaverődve biztosítható fény a kevésbé benapozott otthonokba.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×