eur:
389.8
usd:
362.81
bux:
68145
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Strandolók a Balaton északi partján, a Veszprém megyei Balatonfüreden.
Nyitókép: H. Szabó Sándor

Zúgolódnak a Balatonnál az új szállásregisztrációs rendszer miatt

Az idén a magánszállásadókra is kiterjesztett napi adatszolgáltatási kötelezettség miatt panaszkodnak a szobakiadással foglalkozók a Balaton mellett. Már az országgyűlési képviselőjüket is megkeresték.

Aránytalanul és feleslegesen terheli a kis szobakiadókat, és aggályos esélyegyenlőségi szempontból is a magánszállásadók 2020 január elején életbe lépett adatjelentési kötelezettsége – tolmácsolta tapasztalatait a hirbalaton.hu-nak Koncz Imre, Balatonakali polgármestere, aki a sok panasz miatt a térség országgyűlési képviselőjéhez, Kontrát Károlyhoz fordult segítségért.

A polgármester a képviselőhöz címzett levelében megemlítette, hogy a 2020. január 1-től a magászállás-szolgáltatókra is kiterjesztett, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé történő napi adatszolgáltatási kötelezettség miatt tömegesen keresték meg határozott ellenvéleményükkel a településvezetőt.

A panaszosok szerint főként a szálláskiadással kiegészítő tevékenységként foglalkozók élik meg aránytalan terhelésként a napi adatszolgáltatást,

és inkább az eddigi gyakorlat szerinti havi adatküldést tartanák elfogadhatónak. Főleg annak tükrében, hogy a térségbeli polgármesterek hiába lobbiztak azért, hogy a szálláshely-fejlesztési pályázatokon ez a legkisebb szolgáltatói kör is részt vehessen, ne csak a panziók.

Mint a polgármester írja,

"az állampolgárok egy bizonyos körében (idősek, számítógépet nem ismerők és nem használók) határozottan esélyegyenlőtlenségi aggályokat vet fel az intézkedés."

A polgármester szerint "a napi jelentés kötelezettsége sok tisztességes szobakiadó állampolgár kedvét, vele megélhetését veszi el."

“Természetesen kívánatos, hogy a jövőben az önkormányzatok is minél hatékonyabban tudják beszedni az idegenforgalmi adót. Ennek érdekében sok észszerű lépést kell még megtenni a jövőben. Ez viszont nem az” – fogalmaz a levelében Koncz Imre, aki kéri az országgyűlési képviselő közbenjárását “hogy ez a kicsik számára mérhetetlenül aránytalan teher ne nehezedjen a magánszálláshely szolgáltatókra”.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×