eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: pixabay

Friss, a Balatonból származó halakra vágynak az éttermesek

A balatoni éttermek egy része azt szeretné, ha a minőségi ételekhez a tóból kaphatnának halat.

A vendégek egyre inkább ennének halat a Balatonnál, egyre több is fogy, az már más kérdés, hogy milyen halat tudnak venni, és ezzel mennyire elégedettek – mondta az InfoRádiónak Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

A Balaton és a hekk összetartozó fogalmak, a szakember szerint ez a fajta romantika egészen biztosan megmarad.

"Már az is jó, ha halat fogyasztanak a vendégek, de mi azt szeretnénk, hogy ezek friss, helyi halak legyenek"

- tette hozzá Csapody Balázs. Az étteremtulajdonosok próbálják a minőségi, helyben kifogott, frissen elkészített halak fogyasztása felé terelni a vendégeket. "Kérdés, hogy mit értünk balatoni hal alatt? A meghatározása hivatalosan, és a balatoni halászati cég is ezt sulykolja, hogy

balatoni hal az, amely a Balaton vízgyűjtő területén található halastavakból származik.

Sok halastóból származó halat kipróbáltunk, találkoztunk kimondottan jó minőségűekkel is, ugyanakkor olyan halfajta is van, amellyel a halastavak nem tudják ellátni az éttermeket" - mondta a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

"Mi, Balaton melletti vendéglősök igazán szeretnénk, ha lenne egy olyan optimális megoldás - tiszteletben tartva az egyre növekvő horgászturizmust -, hogy azok az éttermek, amelyek kiváló minőségű halakkal akarnak dolgozni, a Balatonból is hozzá tudjanak ezekhez jutni" - mondta Csapody Balázs, és hozzátette, van olyan hal, amelyiknél nem érezni a különbséget, mindegy, hogy halastóból vagy a Balatonból érkezik:

"Ilyen például a nyurgaponty, amiből zseniális minőséget kapunk. Ugyanakkor például a fogasnál érezni, ha nem a Balatonból, hanem egy halastóból származik."

A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke hozzátette, még mindig a rántott halakat keresik a legtöbben, de egyre inkább terjedőben vannak a sütött vagy alacsony hőfokon kezelt halak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×