INFORÁDIÓ 
2020. április 4. szombat
Izidor

svájc

jegybank

nyereség

Zürich, 2011. augusztus 5.Az összes létező svájci frank bankjegy látható a 2010. augusztus 12-én készült képen. Az általános befektetői bizalomvesztés terhe alatt felgyorsult a befektetési eszközök árfolyamvesztése a nemzetközi devizapiacokon; a forint is e folyamat sodrásában gyengül, árfolyama az amúgy is erősödő svájci frankkal szemben új mélypontra esett 254,80 forintos jegyzésen. (MTI/EPA/Gaetan Bally)

A svájci jegybank komoly nyereséggel zárta a tavalyi évet

Infostart / MTI

A svájci központi bank 49 milliárd frank pluszban zárta a tavalyi évet.

Nem végleges adatok szerint a jegybank 49 milliárd frank (1 frank=308,82 forint) nyereséget könyvelt el 2019-ben. Az előző évben, 2018-ban a svájci központi banknak 15 milliárd frank vesztesége, még egy évvel korábban, 2017-ben pedig 54,4 milliárd frank rekordnyeresége volt.

A jegybanknak tavaly 40 milliárd frank nyeresége származott külföldi devizákban jegyzett eszközeinek értéknövekedéséből, és mintegy 6,9 millió frank az arany áralakulásából. Az SNB svájci frankban tartott eszközeinek az értéke csaknem 2 milliárd frankkal nőtt.

A svájci törvények nem írják elő, hogy a jegybank nyereséges legyen, legfontosabb feladata az árstabilitás fenntartása. Amennyiben azonban mégis nyereséget ér el, annak egy részét a központi kormánynak és a 26 kantonnak utalja át.

Az SNB tavalyi eredményéről a végleges adatot március 2-án ismertetik.

Nyitókép: Az összes létező svájci frank bankjegy látható a 2010. augusztus 12-én készült képen. (MTI/EPA/Gaetan Bally)
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018