eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin
Abe Sindzó japán miniszterelnök (j2) fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt (j) Tokióban 2019. december 6-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: segítettek Magyarországnak egy nehéz időszakot túlélni

Minél sikeresebb lesz Japán, annál nagyobb összegben fektethet be Magyarországon - mondta tokiói tárgyalásán a magyar kormányfő.

Orbán Viktor japán partnerével, Abe Sindzóval egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Japán sikere nekünk is fontos, mert Japán a legnagyobb ázsiai befektető Magyarországon. Minél sikeresebb lesz Japán, annál nagyobb összegben fektethet be Magyarországon - mutatott rá.

Hangsúlyozta: japán kollégája biztosította, hogy Japán is érdekelt Magyarország sikerében, ezért támogatja, hogy modern technológiai beruházások érkezzenek Magyarországra.

Orbán Viktor különlegesnek nevezte a magyar-japán kapcsolatokat, amelyeknek szerinte "van lelki tartalmuk is". Felidézte, hogy 1990-ben ott volt a magyar Parlamentben, amikor át kellett alakítani Magyarországot, és a világ bizalmatlan volt, hogy sikerül-e. Volt azonban egy ország, amelyben "egy percnyi bizalmatlanság sem volt":

Japán, amely nem kérte vissza azonnal a hiteleit, fejlesztéseket hozott Magyarországra és segített, hogy az ország ezt a nehéz időszakot túl tudja élni

- emlékeztetett Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a magyarok erre emlékeznek és hálásak ezért.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy "tisztelői vagyunk a japán kultúrának és civilizációnak", mert "a magyar ember fejében és lelkében minden különösen értékes, ami egyedi", a japán kultúrát pedig egyedinek és megismételhetetlenek tartjuk.

A kormányfő üdvözölte, hogy 600 japán fiatal tanul magyar egyetemeken - közülük 400-an orvostanhallgatók -, és - mondta - a magyar állam 100 ösztöndíjat biztosít, hogy japán fiatalok jöjjenek Magyarországra tanulni.

Kitért arra: értjük az észak-koreai nukleáris fenyegetés súlyát, átérezzük Japán biztonságára gyakorolt hatását.

Magyarország rendíthetetlenül az észak-koreai nukleáris leszerelést követeli, és megbízható partnere Japánnak a térség békéjének megőrzésében

- tette hozzá a magyar kormányfő.

A miniszterelnök budapesti látogatásra hívta japán partnerét. 1990 óta nem volt japán miniszterelnök Magyarországon, és jó lenne, ha együtt ünnepelhetnék ott a két nép barátságát - mondta.

Abe Sindzó közölte: Japán tovább szeretné bővíteni gazdasági kapcsolatait Magyarországgal és az ország törekvéseit korszerű technológiával, magas hozzáadott értékkel rendelkező iparágak ösztönzésére. Mint momdta, a két ország hagyományosan jó baráti kapcsolatokat ápol, főleg a kulturális és tudományos tevékenységek révén, és a közép-európai rendszerváltozás óta eltelt 30 év alatt gazdasági kapcsolataik is jelentősen fejlődtek, Japán a legnagyobb ázsiai befektető lett Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×