eur:
392.9
usd:
365.82
bux:
66604.86
2024. április 26. péntek Ervin
Dolgozó a Bremas Hungary Kft. balassagyarmati új gyárában 2019. szeptember 2-án. A kft. kapcsolókat, nyomógombokat, relédugókat és elektromos kéziszerszám-kapcsolókat gyárt.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Szép csendben felfelé kúsznak az ipari termelői árak

Augusztusban az ipari termelői árak 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az előző havi 0,3 százalékos emelkedést követően – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal.

Az árak alakulását az alapanyag- és a világpiaci árak változása, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 2,4 százalékkal nőttek,

ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 2,5 százalékkal, a 28 százalékos súlyú energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az exportértékesítés árai alig, 0,2 százalékkal nőttek az előző év augusztusához képest – közölte a KSH.

Idén augusztusban a 2018. augusztusihoz képest az ipar belföldi értékesítési árai 2,4 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,1, a beruházási javakat gyártókban 4,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,3 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 0,2 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,1 százalékos árnövekedés, a 4,1 százalékos súlyú energiaiparban – a nemzetközi villamosenergia-piaci éves árváltozások következtében – 19 százalékos csökkenés történt.

Idén az első nyolc hónapban a 2018. január–augusztusihoz képest a belföldi értékesítés árai 4,6, az exportértékesítéséi 1,1 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 2,2 százalékkal magasabbak voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×