eur:
393.4
usd:
368.08
bux:
66269.8
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: PIxabay

Még jó, hogy Magyarország lecsúszott az 5. helyről

Egy európai elemzésben megvizsgálták, hogy az átlagos éves bruttó fizetéssel számolva mennyit kell dolgozni egy 70 négyzetméteres lakásért, hol mennyibe kerül az albérlet, és milyen tendenciák hajtják vagy fékezik az ingatlanpiacot.

Az európai országok ingatlanpiacait értékelve a Deloitte megállapította: az elmúlt három évben Magyarországon nőttek a legjobban a lakásárak Európában, de ez az emelkedés nálunk nagyon belassult 2018 végére. Az elemzésben, néhány más országgal egyetemben, Magyarországot is kiemelten vizsgálták - írta az adatokat idéző Index.

Néhány fontos megállapítás a tanulmányból:

Egész Európában nőttek az ingatlanárak, kivéve Olaszországban, ahol a 2008-as válság óta csökkennek.

Az átlagos éves bruttó fizetéssel számolva egy 70 négyzetméteres új lakás megvételéért egy magyarnak 7,1 évet kell dolgoznia. Ezzel a 6. helyen állunk a listában, ennél több időt kell dolgozni Lengyelországban (7,5), Horvátországban (7,9), az Egyesült Királyságban (9,4), Lettországban (10,1) és Csehországban (11,2). E lista másik végén Portugália áll, ahol 3,8 év bruttó átlagkeresetből vehető meg a 70 négyzetméteres lakás.

Lakbérek: Budapest a vizsgált 46 európai város közül a 17. legolcsóbb a négyzetméterenkénti 10,5 eurós (nagyjából 3425 forintos) átlagos bérleti díjával. Nálunk a fővárosban a legdrágább a lakásbérlet, ám például Milánóban, Barcelonában vagy Münchenben drágább ingatlant venni, mint az országuk fővárosaiban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×