eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Tovább zuhanhat a Brent olaj ára

Az északi-tengeri Brent hordónkénti árfolyama már 56 dollár közelében van. Miután a szerda reggeli és a keddi pozitív korrekcióból sem tudta kivenni a részét, látszott, hogy folytatódhat a csökkenés.

A Brent már 20 százalékot esett az idei csúcsához képest, mellyel már 7 hónap óta nem látott alacsony szinten tartózkodik – írja a Portfolio. Az USA-Kína kereskedelmi háború további éleződése nem tesz jót az olaj keresleti oldalának. Amióta Donald Trump bejelentette, hogy szeptember elsejétől 10 százalékos vámot fog kivetni újabb 300 milliárd dollár értékű kínai árura, az energiahordozó jegyzése több mint 9 százalékot esett. Az amúgyis lassuló világgazdaság várható kőolajkereslete így még egy pofont kapott.

Az ING elemzői szerint 2020 első félévében a globális kereslet csökkenése miatt nagyobb lehet az olajpiaci kínálat, azaz kínálati többlet alakulhat ki. A Fitch Solutions szerint a kereskedelmi háború újabb eszkalálódása elsősorban a gazdasági és kereskedelmi bizalom rombolásán keresztül hat az olaj keresleti oldalának szűkülésére.

Az Iránnal kapcsolatos problémák azonban a kínálati oldalon keresztül támasztólag hatnak az olaj jegyzésére. Az elmúlt hetekben fokozatosan növekedett a feszültség a Hormuzi-szorosban, miután Irán lefoglalt néhány olajszállító tankert. A heteken át tartó bővülést követően előző héten 3,4 millió hordóval estek az USA kőolajtartalékai, mely rövidtávon kis támaszt nyújthat az árfolyamnak. Szintén minimális segítséget nyújthat az árfolyamnak, hogy az EIA a hurrikánszezon miatt csökkentette az USA kőolajkitermelési várakozásait idénre. Azonban éves alapon még így is napi 1,28 millió hordóval nőhet az USA kitermelése, mellyel év végére elérheti a 12,27 millió hordós napi átlagos szintet.

A Brent árfolyama letörte a 60 dolláros fontos támaszszintet, pedig kedden pozitív korrekció bontakozott ki a kockázatos eszközökben. A Brentnek nem sikerült ebből kivennie a részét.

A következő megálló 51 dollárnál lehet, mely jelenleg 8 dollárral van lejjebb.

Szerdán 56 dollár volt a napi minimum, az árfolyam végül 56,33 dollár lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×