eur:
395.11
usd:
364.38
bux:
65561.62
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Méhhullákat vizsgál a Nébih: újabb borzalmas mérgezés

Permetezőszer pusztíthatja a méheket Somogyban.

Több somogyi méhész jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben. A napokban Visnyeszéplakon, Miklósiban és Segesdben történt mintavétel. A hatóságok a méhhullákból és a környékbeli növényekből is vettek mintákat, ezeket a központi laborban vizsgálják.

Az egyik, az ügyben érintett méhész a lapnak elmondta: évek óta visszatérő probléma, hogy ha nem természetes növénykultúráról gyűjtenek méheik, akkor az állomány egy része elpusztul. Az eset idén is a napraforgó virágzásának idején történt. A környező napraforgó táblán több méhhullát is találtak, ezekből a növényekből is vettek mintát a hatóságok, amelyek eredményét jövő év elejére ígérték.

Nagy Csaba, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója a sonline.hu kérdésére elmondta: a somogyi méhészek által jelzett állománycsökkenés oka egyelőre még nem ismert. Megjegyezte: az előző évekhez képest idén nem kaptak több jelzést.

A Somogy Megyei Kormányhivatal azt közölte, hogy 2019 nyarán több bejelentés is érkezett hozzájuk méhpusztulás miatt. Megtörténtek a helyszíni mintavételek az elpusztult méhekből és a vélelmezhetően a méhekre veszélyes növényvédő szerrel kezelt növényállományból három kilométeres körzetben. Jelenleg a Nébih laboratóriumában vizsgálják a mintákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×