eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egy vásárló fizet Nyíregyháza egyik gyógyszertárában 2012. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Nagy bajban vannak a hazai kereskedők

Az egész országra jellemző a kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiány – mondta el az InfoRádiónak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Jelenleg olyan súlyos a helyzet, hogy bizonyos esetekben már a munkahelyi szabályok is sérülnek a munkaerőhiány miatt a kereskedelemben Magyarországon, fogalmazott az InfoRádiónak Bubenkó Csaba, aki szerint a legfontosabb okok a bérek szintje és a munkakörülmények.

"Például vannak olyan kereskedelmi láncok Magyarországon, ahol, lehet hallani különböző sajtóorgánumokban, hogy milyen magas bérek vannak és még sincs eladó. (…) Enne az az oka – magyarázta a szakszervezeti vezető –, hogy

mások a munkakörülmények, sokkal feszítettebb a tempó, sokkal jobban, ha lehet ezt így mondani, kihasználják az embereket".

A munkaidő tervezése is nagyon nagy problémát jelenthet, ezáltal a szabadidő és a családhoz való viszonyulás kérdése is elnehezedik, tette hozzá.

Bubenkó Csaba szerint megfigyelhető, hogy a kereskedelemben dolgozók egy része inkább elmegy idénymunkára. "Mindenki olyan helyen kezd el munkát vállalni, ahol többet tud keresni. A szerencse az, hogy a nyári időszak a kereskedelemben nem a legforgalmasabb időszak. Hogyha ez például a húsvéti, vagy a karácsonyi időszak lenne, biztos, hogy sokkal nagyobb problémák lennének" – emelte ki a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Vannak olyan áruházak, jegyezte meg a szakember, ahol a munkaidőnek a hossza jócskán megnőtt, ezáltal a működés, a munkabiztonság, vagyonbiztonság szempontjából

a nyitva tartásnak a törvényessége sérül,

mert nincs megfelelő emberszám.

A munkaerőhiány az egész országra jellemző,

ismertette az InfoRádió kérdésére Bubenkó Csaba. "A nyugati részen elmennek külföldre az emberek, Pesten nagyobbak a lehetőségek, de itt is probléma van. A nagyvárosoknál van egy elszívóereje például az ipari parkoknak, vagy az összeszerelőüzemeknek, sok esetben magasabb bérért, könnyebb betanított munkát végeznek a munkavállalók, és akkor inkább azt választják. (…) Ez egy általános probléma" – tette hozzá.

Bubenkó Csaba szerint a vasárnapi boltzár, illetve a korlátozott nyitva tartás enyhítene a helyzeten, ám erről először a vásárlók véleményét kérnék ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×