eur:
393.86
usd:
365.08
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Zöld jelzést kapott a vasárnapi nyitvatartás korlátozása

Már a munkaadók képviselői is támogatják azt a javaslatot, hogy az üzletek vasárnap korábban zárjanak be. A kormány nem akar beavatkozni, majd a piaci szereplők és a vásárlók döntenek.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (vkf) keddi ülésén a munkaadói oldalt képviselő szervezetek egyhangúlag támogatták, hogy a piac szereplőinek tárgyalniuk kell az áruházak vasárnapi nyitvatartásának rövidítéséről. A javaslatot a Munkástanácsok kezdeményezésével mind a három szakszervezeti konföderáció egységesen jegyzi - tudta meg a Magyar Nemzet.

A munkaadói oldalt képviselő Áfeosz-COOP Szövetség, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, továbbá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége egyhangúlag támogatta azt a munkavállalói oldalról nemrégiben felvetett javaslatot, amely szerint a kiskereskedők a jövőben önszabályozó módon korlátoznák esti nyitvatartásukat vasárnaponként. Erről érdemi tárgyalások kezdődnek a magyar és külföldi áruházláncokat, önálló kis boltokat, szaküzleteket jegyző szakmai szervezeteknél.

A javaslat nyomán még az idén változhat a jelenlegi gyakorlat.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint a vasárnapi rövidítésről szóló javaslatot az ülésen nagyon pozitívan fogadták a munkáltatók szervezetei, így eldőlt, hogy a vkf hivatalosan is napirendre veszi a kérdést, amelyről mostantól a közös megegyezésig érdemi tárgyalásokat folytatnak.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár nyomatékosította, hogy a kormánynak nincs jogalkotási szándéka a vasárnapi nyitvatartás kapcsán, az teljes mértékben a piacon és a lakosságon múlik.

Jelentősen megnőttek a bolti bérek, emiatt a munkavállalók már nem feltétlenül akarnak túlórázni, inkább a családjukkal töltik a hétvégét, ráadásul a vevők részéről sincs akkora érdeklődés a késő esti vasárnapi vásárlási lehetőség iránt. A délutáni, esti műszakokban drágább lett a munkaerő, nem gazdaságos hosszú nyitvatartással működtetni az üzleteket. Ezért is döntöttek úgy a vkf munkaadói szövetségei, hogy tárgyalásokat kezdenek a változtatásról – közölte Szőke Zoltán, az Áfeosz-COOP Szövetség elnöke. Mint mondta, a kereskedelemben jelen lévő munkaerőhiány orvoslását célzó önszabályozó megállapodásnak ugyanakkor kizárólag akkor van értelme, ha azt valamennyi piaci szereplő, de főként a vásárló is támogatja.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×