INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

vasárnapi nyitvatartás

kereskedelem

palkovics imre

Zöld jelzést kapott a vasárnapi nyitvatartás korlátozása

Zöld jelzést kapott a vasárnapi nyitvatartás korlátozása

Infostart

Már a munkaadók képviselői is támogatják azt a javaslatot, hogy az üzletek vasárnap korábban zárjanak be. A kormány nem akar beavatkozni, majd a piaci szereplők és a vásárlók döntenek.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (vkf) keddi ülésén a munkaadói oldalt képviselő szervezetek egyhangúlag támogatták, hogy a piac szereplőinek tárgyalniuk kell az áruházak vasárnapi nyitvatartásának rövidítéséről. A javaslatot a Munkástanácsok kezdeményezésével mind a három szakszervezeti konföderáció egységesen jegyzi - tudta meg a Magyar Nemzet.

A munkaadói oldalt képviselő Áfeosz-COOP Szövetség, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, továbbá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége egyhangúlag támogatta azt a munkavállalói oldalról nemrégiben felvetett javaslatot, amely szerint a kiskereskedők a jövőben önszabályozó módon korlátoznák esti nyitvatartásukat vasárnaponként. Erről érdemi tárgyalások kezdődnek a magyar és külföldi áruházláncokat, önálló kis boltokat, szaküzleteket jegyző szakmai szervezeteknél.

A javaslat nyomán még az idén változhat a jelenlegi gyakorlat.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint a vasárnapi rövidítésről szóló javaslatot az ülésen nagyon pozitívan fogadták a munkáltatók szervezetei, így eldőlt, hogy a vkf hivatalosan is napirendre veszi a kérdést, amelyről mostantól a közös megegyezésig érdemi tárgyalásokat folytatnak.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár nyomatékosította, hogy a kormánynak nincs jogalkotási szándéka a vasárnapi nyitvatartás kapcsán, az teljes mértékben a piacon és a lakosságon múlik.

Jelentősen megnőttek a bolti bérek, emiatt a munkavállalók már nem feltétlenül akarnak túlórázni, inkább a családjukkal töltik a hétvégét, ráadásul a vevők részéről sincs akkora érdeklődés a késő esti vasárnapi vásárlási lehetőség iránt. A délutáni, esti műszakokban drágább lett a munkaerő, nem gazdaságos hosszú nyitvatartással működtetni az üzleteket. Ezért is döntöttek úgy a vkf munkaadói szövetségei, hogy tárgyalásokat kezdenek a változtatásról – közölte Szőke Zoltán, az Áfeosz-COOP Szövetség elnöke. Mint mondta, a kereskedelemben jelen lévő munkaerőhiány orvoslását célzó önszabályozó megállapodásnak ugyanakkor kizárólag akkor van értelme, ha azt valamennyi piaci szereplő, de főként a vásárló is támogatja.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018