INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

bérlakás

ingatlanpiac

albérlet

lakásvásárlás

Nyíregyháza, 2017. június 14. Untener Kinga virágkötő mester saját beruházásában épülő üzletének és lakásainak építkezésén a nyíregyházi Dózsa György utcában 2017. június 14-én. A városban dinamikusan növekszik az új lakások száma, 2015-ben 91 lakás, 2016-ban több mint négyszer annyi, 371 épült. Az idei év első öt hónapjában 325 lakásra adtak ki építési engedélyt, így várhatóan az év végére 600 új lakás építése kezdődik meg. MTI Fotó: Balázs Attila

Van megoldás az albérletgondokra, azonban rendkívül költséges

Infostart

Nincsenek könnyű helyzetben, akik albérletet keresnek, kínálat van bőven, de az árak rendkívül magasak. Egy komplex program lehet a megoldás, amely viszont igen költséges, írja a Világgazdaság.

A lapnak nyilatkozó Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint egyetlen keresetből ma egy átlagos bérleti díjat lehetetlen finanszírozni, emiatt inkább párban vagy fiatalok többen együtt, közösen vesznek ki lakást.

Ez a helyzet hosszabb távon változhat.

Az állam kézbe vehetné az irányítást a piacon.

Ehhez csak egy állami bérlakásprogramot kellene indítani, ami nemcsak a rászorulóknak, hanem az átlagbérből élő családoknak is segítséget nyújtana.

A megvalósítás természeténél fogva azonban rendkívül költséges, hívta fel a figyelmet a szakértő. Óvatos becslések szerint is csak Budapesten több mint 150 milliárd forintba kerülne, hiszen legalább tízezer ingatlant kellene építeni. A programnak ekkor lehetne érezhető hatása a piaci bérleti díjakra is, olvasható a Világgazdaság honlapján.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa is egyetért, hogy a program magas építési költségekkel járna, emiatt a rendszerbe szerinte nemcsak új építésű ingatlanokat kellene behúzni, hanem a meglevő bérlakásállományt kellene egységes kezelésbe vonni.

Balogh László végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami beavatkozások mindig nagy hatással vannak az ingatlanpiacra, ezért

óvatosan és körültekintően kell lépni.

Elsősorban azt kell ilyenkor megvizsgálni, hogy elérhető-e a kívánt cél, és hogy milyen piaci és társadalmi „mellékhatásai” vannak.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
Kapcsolódó cikkeink:
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018