eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Megelőlegező szocpol - tízezer gyermek hiányzik a rendszerből

A megelőlegező szocpol idején a vállalt gyerekek nagyjából negyede nem született meg - írja a Napi.hu a Pénzügyminisztériumtól közérdekű adatigénylés útján hozzájutott adatok alapján.

Több mint 41 ezer megelőlegező szocpol-szerződést kötött az állam 2001 és 2009 között, a szerződők negyede nem teljesítette a feltételeket. Az állam helyett a bankok ellenőrzik, mire használták a családok az állami támogatást - írja a Napi.hu.

Az elemzés kitér arra, hogy a főszabály szerint a házaspárok első gyerekének négy, a másodiknak nyolc éven belül kellett volna megszületnie, vagyis ezek a szerződések már nagyrészt lejártak. Ha a pár nem teljesíti időben a gyerekvállalást, akkor az állam által a vállalási időszak alatt a hitelintézet számára teljesített kamat-, és költségkifizetéseket vissza kell fizetnie a költségvetés javára.

Az állam csak ritkán ellenőrizte a banki gyakorlatot, azt is a hitelintézetekre bízta, jelentsék a szabálytalanságokat, de ez nagyon ritkán történt meg. A Pénzügyminisztérium számára 2008-tól rendelkezésére álló adatok alapján a lakástámogatási hatóságok csak 5 600 esetben folytattak le állami támogatás visszakövetelésére irányuló eljárást, és 2008-tól mindössze 1 500 esetben született visszafizetésre kötelező hatósági határozat amiatt, a szerződésben vállaltak nem teljesítése miatt.

A lap arról is ír, hogy a korábbi szocpol tanulsága alapján a kiszórt milliók visszakövetelése nem biztos, hogy könnyű lesz. A hitelintézeteken keresztül a 2009 óta tíz év alatt 654,65 millió forintot utaltak vissza a családok, a Magyar Államkincstárba ennél több, 14,28 milliárd forint jutott vissza 2008 és 2018 között. A lakástámogatást igénybe vevőkkel szemben fennálló állami követelés összege ennek a duplája - írja a Napi.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×