eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

A magas árak állíthatják meg az üzemanyag-fogyasztás növekedésének ütemét

Az első negyedévben 328 millió liter benzin fogyott el Magyarországon, ami a fogyasztás 6 százalékos bővülését jelenti - ismertette a legfrissebb adatokat a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád Ottó az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a mostani, magasabb árak miatt a következőkben nem bővül majd ilyen ütemben az üzemanyagfogyasztás.

Továbbra is látványosan emelkednek az üzemanyag-fogyasztási adatok – mondta a főtitkár. 2018 első három negyedévéhez viszonyítva az idei első negyedévben a motorbenzin közel 6 százalékos, a gázolaj pedig közel 10 százalékos növekedést ért el a Magyar Ásványolaj Szövetség töltőállomásain.

Előbbiből 328 millió, utóbbiból 554 millió litert forgalmaztak – emelte ki Grád Ottó.

A növekedés jelentős részben a gazdasági bővülésnek köszönhető,

hiszen a – forgalom közel 2/3-át jelentő – dízelt főként a szállítás, a közlekedés, az ipar és a mezőgazdaság használja, a magánszemélyek által vásárolt mennyiség kisebb arányú.

A tavaly év karácsonyakor regisztrált mintegy 50 dolláros kőolaj-világpiaci ár óta erős árnövekedés jellemző, emögött azonban még az alacsonyabb átlagár húzódott meg. Ezért a következő negyedévben ekkora növekedési arány már nem lesz tapasztalható – tette hozzá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×