INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 23. hétfő
Tekla

üzemanyag

drágulás

benzin

dízel

Itt a 400 forintos benzinár - meglepő a reakció a drágulásra

Itt a 400 forintos benzinár - meglepő a reakció a drágulásra

Infostart

Szerdától ismét emelkedik az üzemanyagár, a benzin literenkénti átlagára 400 forintra, a gázolajé 405 forintra nő. A hazai autósok azonban, úgy tűnik, érzéketlenek a drágulásra.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára, aminek legfőbb oka a kőolaj drágulása és az erős dollár.

Ezzel együtt, úgy tűnik, a magyar autósokat nem fogja vissza a magas ár: a legnagyobb hazai olajcégeket tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) friss adatsora tanúsága szerint lankadatlan az üzemanyagok iránti belföldi kereslet élénkülése - írta a Népszava.

Az első negyedévben a termékek forgalma 8,1 százalékkal 883 millió literre ugrott. Ez, akárcsak az elmúlt három év során, ismételten rekordszint. Az emelkedési mérték négy százalékponttal magasabb 2018 első három hónapjának az azt megelőző esztendő elejéhez mért növekedési adatánál, ugyanakkor illeszkedik az elmúlt negyedévek emelkedési üteméhez.

A forgalmon belül a benzinfajták iránti igény 5,9 százalékkal 328 millió literre nőtt. Ez némiképp szerényebb a tavalyi év elején mért 6,5 százalékos növekedési szintnél.

A benzin iránti kereslet a válság éveiben a dízelénél jóval nagyobb mértékben esett be és azóta is kevésbé talált magára. Így a gázolajból immár tartósan jó kétszer annyi fogy, mint a korábban magasabb érdeklődést kivívó benzinből.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018