eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Nagyot ugranak most az üzemanyagárak

Újabb áremelés várható a benzinkutakon - véli az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás arra figyelmeztetett, hogy a kőolaj drágulása és az erős dollár a következő napokban még tovább emelheti az üzemanyagok árát.

Legutóbb szerdán emelkedtek az árak - a benzin 9 forinttal drágult, a gázolaj 5 forinttal -, pénteken pedig a Mol bruttó 6 forinttal emeli a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Ezzel a benzin literenkénti átlagára 392 forintra, a gázolajé 398 forintra nő.

A kőolaj világpiaci árának emelkedése, a dollár árfolyamának erősödése, valamint a forint dollárral szembeni gyengülése okozza az újabb áremelkedést - mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

A Brent típusú kőolaj ára szerda délutánra 69,57 dollárra emelkedett.

Ez jelentős növekedés - emelte ki az elemző. A december eleji mélypont óta (akkor 50 dollár alatt is volt a Brent ára) masszívan emelkedik az olajár, a folyamat az utóbbi két hétben kissé fel is gyorsult. Az áremelkedés mögött csak részben áll az olajkartell legutóbbi megállapodása és annak betartása. 2018 november végén az OPEC+ megállapodás csökkentette az OPEC-tagállamok, Oroszország és a velük szövetséges országok kibocsátását. Ez mintegy 1,8 mililó hordó/nappal esett vissza azóta, a 2018 végi napi 32 millió hordó helyett egy 30,2 millió hordó körülire szintre. A visszaesés oka két ország, Venezuela és Irán nehéz helyzete.

A piaci várakozásokban további áremelkedés látszik, aminek a főbb oka inkább egy amerikai folyamat

- mutatott rá Pletser Tamás. Az amerikai energiaügynökség napokban kijött jelentése szerint ugyanis januárra gyakorlatilag megállt a palaolaj-termelés felfutása, sőt januárban némi visszaesés is tapasztalható. Ezzel párhuzamosan az amerikai fúróberendezések száma is csökkent az utóbbi időben, vagyis elmondható, hogy megtorpant az ország palaolaj-termelése, ami viszont szintén fontos tényező a kőolaj árának emelkedésében.

Az elemző szerint rövid távon még emelkedhet a kőolaj ára, de úgy vélte, hogy a mostani, 65-70 dollár körüli árszint lesz az idei átlagár.

Pletser Tamás nem tartja valószínűnek, hogy a Brent ára 80 dollár fölé emelkedjen idén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×