INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

lng

mol

ina

aréna

hernádi zsolt

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a főváros és a Mol-csoport közötti stratégiai megállapodás aláírásán a Városházán 2018. június 15-én.

Hernádi Zsolt: az elmúlt tíz évben nem volt túl jó a viszony a horvátokkal

A magyar kormány stratégiai projektként tekint a horvátországi Krk szigeten tervezett LNG gázterminálra, ezért jelezte befektetési szándékát - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt.

A zágrábi kormány két és fél éve jelezte, visszavásárolná az INA üzemanyagcéget a Moltól. Hogy valójában szó van-e erről, Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, "szó van, de más nem nagyon".

"Jelenleg a folyamat ott tart, hogy

a horvát kormány kiválasztotta azt a tanácsadó céget, amelynek le kellene ülnie tárgyalni velünk, de nem kötöttek még szerződést, annak tartalmáról tárgyalnak. Mi türelmesen várjuk, hogy előbb-utóbb megjelenik valaki, akivel tárgyalunk,

és addig pont úgy vezetjük az INA-t, mint korábban, hogy mi ezt nem tekintjük a működés szempontjából fontos dolognak:

a mi felelősségünk az, hogy úgy vezessük, mintha örök életre hozzánk tartozna az INA,

és mi úgy is vezetjük" - mondta el Hernádi Zsolt.

A működtetés kérdésében, illetve abban, hogy milyen irányba menjen az INA, egyébként 90-95 százalékban egyetért a Mol a horvát partnerrel.

Arra kitérve, hogy van-e összefüggés az INA tulajdonlása és a magyar kormány krki LNG gázterminálban vásárolni tervezett üzletrésze között, azt mondta, biztos abban, hogy közvetlen összefüggés nincs.

"Azzal együtt nyilvánvalóan mind a magyar kormány tudja azt, hogy mi történt az INA-nál, mind a horvát kormány tudja azt, hogy a magyar kormány 25 százalékban tulajdonos a Molban. Inkább azt mondom, hogy a hangulatot befolyásolja jelentősen."

Mint felidézte,

az elmúlt tíz évben nem volt túl jó a kapcsolat Zágráb és Budapest között,

és - mint Hernádi Zsolt bevallotta - "sajnálatos módon ebben mi is közrejátszottunk, tehát azok az események, amik a Mol körül történtek, akár a büntetőjogi, akár pedig a vállalattal, befektetéssel kapcsolatban hozott megszorító intézkedések, licencek elvétele, beruházások elvétele és hasonló dolgok, ezek azért megmérgezték a légkört". Mindemögött szerinte nagyon erős populizmus volt, amikor a horvát fél azt mondta, "a magyarok", ahelyett, hogy azt mondta volna: "a Mol".

"Abszolút összemosták ezeket a dolgokat, és sajnálatos módon hiába mondta azt az ember, hogy Horvátországban ezt néhány ellenérdekelt ember fűti, erre volt fogékonyság, de ez a világ már nincsen" - mondta.

A büntetőeljárásról szólva elmondta, azzal ő nem tud mit kezdeni, sajnálattal nézi, de magával az INA-val kapcsolatban kikerült a kérdés a kommunikációból.

A krki LNG terminálba való befektetési lehetőség megemlítése a magyar kormány részéről szerint azt jelzi, hogy Magyarország is stratégiai projektként tekint rá.

"Innentől persze felvethető, hogy miért nem kötött le Magyarország több földgázt onnan, amire az egyetlen válasz az, hogy ahhoz a kondíciókat is arra a szintre kell hozni, ahol Európában máshol van az LNG terminálokról elérhető földgáz kiszállítása, visszagázosítása és az átadási pontokra való eljuttatása. De maga az, hogy az LNG terminál fontos, azt a magyar kormány jelezni akarta; a kondíciókkal baj van, de

amennyire ismerem a piacot, az nagyon gyorsan meg fogja találni azt, hogy a gázt el kell majd adni, és piaci ár fölött erre nincs lehetőség."

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató - Aréna, 1. rész
 
Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató - Aréna, 2. rész
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018