eur:
394.49
usd:
370.32
bux:
65237.58
2024. április 23. kedd Béla
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Gigabírságot kapott egy hitelintézet

Több mint 81 millió forintos büntetést szabott ki a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyeletet ellátó alelnöksége a Magyar Cetelem Bankra - közölte az InfoRádióban az MNB felügyeleti szóvivője. A bank megsértette az adósságfékszabályokat, így az ügyfeleinél a lehetségesnél magasabb havi hiteltörlesztést állapítottak meg.

A Magyar Nemzeti Bank az utóbbi években nem első alkalommal vizsgálta a Cetelem Bank hitelnyújtási tevékenységét - elsődlegesen abból a célból, hogy az adósságfék-rendelkezéseknek, azon belül is a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatóra vonatkozó előírásoknak miként felel meg.

Mint Fülöp Zsuzsanna, az MNB felügyeleti szóvivője az InfoRádióban elmondta, célvizsgálatot végeztek a Cetelem Banknál 2017. július 1. óta zajló hitelnyújtási tevékenységet érintve.

"A bank a központi hitelinformációs rendszerben élő mulasztással érintett ügyfeleinél jövedelemarányos törlesztőrészletek számításánál nem vette figyelembe ennek a fennálló mulasztásnak az összegét, illetve a bank informatikai rendszereinek a beállításai, belső szabályzatai szintén nem voltak összhangban az adósságfék előírásaival" - sorolta a banki vizsgálat eredményeit Fülöp Zsuzsanna, akinek elmondása szerint a jegybank felé történő adattovábbításban is voltak hiányosságok.

A büntetés összege mintegy 81 millió forint.

A vizsgálat nem terjedt ki arra, hogy hány ügyfél milyen típusú szerződéseivel voltak problémák,

a struktúrára és a banki jövedelemarány-hibára azonban fény derült, a banknak pedig az érintett esetek mindegyikében módosítania is kell a törlesztők nagyságát.

A Cetelem Bankkal szemben egy 2017-es átfogó vizsgálat már élt egy 14 milliós bírsággal a jegybank - hasonló jogsértések miatt -, a mostani vizsgálat előtt pedig még egy 9 millió forintos bírságra is szükség volt a közelmúltban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×