INFORÁDIÓ 
2020. február 26. szerda
Géza

bank

hitel

törlesztőrészlet

cetelem

mnb

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.

Gigabírságot kapott egy hitelintézet

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Több mint 81 millió forintos büntetést szabott ki a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyeletet ellátó alelnöksége a Magyar Cetelem Bankra - közölte az InfoRádióban az MNB felügyeleti szóvivője. A bank megsértette az adósságfékszabályokat, így az ügyfeleinél a lehetségesnél magasabb havi hiteltörlesztést állapítottak meg.

A Magyar Nemzeti Bank az utóbbi években nem első alkalommal vizsgálta a Cetelem Bank hitelnyújtási tevékenységét - elsődlegesen abból a célból, hogy az adósságfék-rendelkezéseknek, azon belül is a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatóra vonatkozó előírásoknak miként felel meg.

Mint Fülöp Zsuzsanna, az MNB felügyeleti szóvivője az InfoRádióban elmondta, célvizsgálatot végeztek a Cetelem Banknál 2017. július 1. óta zajló hitelnyújtási tevékenységet érintve.

"A bank a központi hitelinformációs rendszerben élő mulasztással érintett ügyfeleinél jövedelemarányos törlesztőrészletek számításánál nem vette figyelembe ennek a fennálló mulasztásnak az összegét, illetve a bank informatikai rendszereinek a beállításai, belső szabályzatai szintén nem voltak összhangban az adósságfék előírásaival" - sorolta a banki vizsgálat eredményeit Fülöp Zsuzsanna, akinek elmondása szerint a jegybank felé történő adattovábbításban is voltak hiányosságok.

A büntetés összege mintegy 81 millió forint.

A vizsgálat nem terjedt ki arra, hogy hány ügyfél milyen típusú szerződéseivel voltak problémák,

a struktúrára és a banki jövedelemarány-hibára azonban fény derült, a banknak pedig az érintett esetek mindegyikében módosítania is kell a törlesztők nagyságát.

A Cetelem Bankkal szemben egy 2017-es átfogó vizsgálat már élt egy 14 milliós bírsággal a jegybank - hasonló jogsértések miatt -, a mostani vizsgálat előtt pedig még egy 9 millió forintos bírságra is szükség volt a közelmúltban.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Súlyos büntetés a Cetelem Banknak
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018