eur:
393.46
usd:
368.01
bux:
66196.34
2024. április 24. szerda György
Az újfajta húszezer forintos bankjegyek. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Most is aktuális lehet az új gigabank ötlete

Továbbra is napirenden van az MKB Bankból, a Budapest Bankból és a Takarékbankból létrehozandó szuperbank ötlete - értesült kormányzati körökből az mfor.hu.

A kormány már lassan egy éves csúszásban van az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank felé a 2015. februári vállaláshoz képest, amelyben arról állapodott meg a kabinet, az EBRD és az Erste Bank Hungary Zrt., hogy nagy kereskedelmi bank nem marad az állam tulajdonában. Bár akkor konkrétan egy pénzintézetet sem neveztek meg, a megállapodás időpontjában a Budapest Bank és az azóta már magánkézben került MKB Bank volt állami többségi tulajdonban - emlékeztet a gazdasági lap.

Az EBRD-nél a mfor.hu-nak elmondták: a csúszásnak nincs szankciója, a színfalak mögött azonban győzködik a kormányt, hogy váltsa be ígéretét. A lap értesülése szerint ugyanakkor továbbra is napirenden van a Takarék Csoport egyes tagjainak összeolvadásából 2020 elejéig létrejövő Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank összeolvasztásának az ötlete. Ennek azonban idén csak az előkészítése történhet meg, mert folyamatot meg kell előznie a Takarék Csoporton belüli összeolvadásoknak.

A Takarék Csoport elnök-vezérigazgatója tavaly decemberben mutatta be a vállalat új, 5 évre szóló stratégiáját, amelynek részeként a takarékok már 2020-tól egységes, univerzális bankként működhetnek. Vida József a stratégia bemutatásakor azt is elmondta, hogy 2023-ra 10 százalékos piaci részesedést érnének el.

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter tavaly a Magyar Időknek adott interjújában azt mondta:

jó gazdaként, jó feltételekkel értékesítenék a Budapest Bankot, az előkészítés fél évet vehet igénybe.

Tavaly egyébként hárman érdeklődtek a pénzintézet iránt: az MKB, az Erste, és a K&H. Mindhárman képesek a 700 millió dolláros vételár előteremtésére is. Az értékesítést azonban befolyásolhatja az a kormányzati szándék, amelyről még 2012-ben beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, aki a kormány új gazdasági modelljének egyik fontos elemeként nevezte meg azt, hogy legalább 50 százalékban magyar kézben legyen a hazai bankrendszer.

Az mfor.hu szerint, ha valóban igazak az értesülések, első körben kiírt pályázaton az állam csak a többségi tulajdonát ajánlaná fel azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos beleegyezik az egyesülésbe az MKB-val és a Takarékbankkal. Az így létrejövő úgynevezett szuperbank létrehozásáról egy éve már írt a 24.hu. Az mfor.hu kormányzati körökből származó értesülése szerint - technikai megoldásként egy részvénycserével - ez most is aktuális.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×