eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, hogyan növelné a foglalkoztatottságot az ÁSZ

A fiatalok, a kisgyermekesek és a kis falvakban élők aktivitásának növelésével tovább bővíthető a foglalkoztatottság - derül ki az Állami Számvevőszék felméréséből.

Érdekes eredményeket hozott az Állami Számvevőszék egy friss felmérése. Különböző korcsoportokat vizsgálva arra voltak kíváncsiak, bővíthető-e még a foglalkoztatottak köre.

"Két korcsoportot vizsgáltunk, a legfiatalabbakat és az idősebbeket. A fiatalok körében van még lehetőség arra, hogy növekedjék a gazdasági aktivitás. Elsősorban arra gondolunk, hogyha megfelelő képzést tudnánk nyújtani azoknak, akik az iskolát viszonylag korán befejezik, akkor a foglalkoztathatóságuk növekedne és hamarabb munkába tudnának állni" - osztotta meg az ÁSZ kutatásának eredményeit az InfoRádióval Pulay Gyula, a számvevőszék felügyeleti vezetője.

Még abban is látnának lehetőséget, hogy

az egyetemeken, főiskolákon nappali tagozaton tanulók távmunkában vagy részmunkaidőben legyenek aktívabbak a munkaerőpiacon. A 16 és 24 év közöttieknél lenne ilyen lehetőség.

Az idősek körében a nyugdíjkorhatár emelkedése miatt azért folyamatosan nő már a dolgozók száma, a korhatáremelés pedig két évig még tart is;utána viszont csak a nyugdíj melletti foglalkoztatástól várható eredmény.

"Ahol nem látunk igazából jelentős javulást, az a kis falvakban élők gazdasági aktivitása,

úgy tűnik, ezeket a településeket még nem érte el a kedvező gazdasági növekedés. Vannak tartalékok, de ehhez a kistelepülések egy nagyon reális és összeszedett fejlesztésére lenne szükség" - mutatott rá Pulay Gyula.

A megváltozott munkaképességűek körében javulás állt be, de nemzetközi összevetésben látszik, sok még a tennivaló.

A kisgyermekes anyák gazdasági aktivitása is igen alacsony, ám az ő körüket illetően az ÁSZ úgy gondolja, a "jó magyar modell" szerint választás kérdése, hogy az anyák otthon maradhatnak, ám a munkába visszatérésükhöz az apáknak is segítséget kell nyújtani.

Meglátása szerint fontos lépés a részmunkaidős, illetve a rugalmas foglalkoztatás, amivel visszavezetik a nőket a munka világába.

Az ÁSZ felmérése kitér arra, hogy

a részmunkaidős foglalkoztatás aránya a 15-74 éves korosztályban csökkent 2017-re, a csúcs 2012 táján volt.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×