eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Százával jönnek Somogyba a román és ukrán vendégmunkások

Az ország Balatontól délre eső részére munkaerő-szervezők hoznak határon túli munkavállalókat, nem kis számban odesszai ukránokat, akik tolmáccsal jönnek, letelepedni nem akarnak.

Nem szokatlan manapság, hogy romániai és ukrajnai vendégmunkások dolgoznak Somogy megyében. A legtöbben az építőiparban tevékenykednek. A Sonline.hu megyei hírportál összeállítása szerint sok szakember ment el a megyéből, ezért van rájuk szükség.

Mint a lap írja, Fonyódon például Ukrajnából érkezett munkások dolgoznak a sportcsarnok környékén. Fonyód polgármestere, Hidvégi József szerint ez természetes, az itthoni munkaerő már nyugatra ment jobb fizetésért, és ugyanezért jönnek hozzánk keletről.

A vendégmunkások alapozásnál dolgoznak, a polgármester szerint lelkiismeretesen, szorgalmasabban, mint bárki más.

Kaposváron a lap tudomása szerint a Honvéd iskolánál és a színház felújításánál, valamint a 67-es gyorsút építésnél is alkalmaznak vendégmunkásokat,

a megyeszékhelytől 25 kilométerre, Igalban pedig mintegy 120 vendégmunkás van.

Igal polgármestere, Obbás Gyula szerint Odessza mellől vannak a legtöbben, az Ukrajnából oda érkezőknek csak kisebb része kárpátaljai magyar. Tabon és Tamásiban dolgoznak,

apartmanokban és önkormányzati vendégházakban bérelnek nekik szállást, egy szervező cég hozta oda őket, amely a munkavállalói engedélyeket és az ott tartózkodást oldotta meg, tolmács is van velük.

Obbás szerint

senki sem akar letelepedni, a pénz miatt jönnek, majd haza szeretnének menni.

Daxner Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megyei elnöke nem vállalkozott arra, hogy megmondja a somogyi vendégmunkások számát, de szerinte biztos, hogy az építőiparban van a legtöbb. Tapasztalatai szerint

sok hazai szakember már Győrben vagy Budapest környékén dolgozik, köztük kőművesek, ácsok és vasbetonszerelők, a kétszer akkora fizetés biztos tudatában.

Daxner szerint az állam azonnali beavatkozására volna szükség a szakma becsületének helyreállítása érdekében, vonzóvá kéne tenni a szakmunkás pályát, a béreket pedig megemelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×