INFORÁDIÓ
2021. március 9. kedd
Fanni, Franciska

nyugdíjas szövetkezet

opten

árbevétel

Nem kerestek sokat a nyugdíjas szövetkezetek

Nem kerestek sokat a nyugdíjas szövetkezetek

Infostart

Megnégyszereződött a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek száma, de mind az alkalmazotti létszámuk, mind a 2017-es árbevételük csekély - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A 2017. július 1-je óta létező új szövetkezeti forma megalkotásának célja az volt, hogy az aktív nyugdíjasokat reintegrálja a munkaerőpiacra, ezzel csillapítva az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiányt a versenyszférában. A hazai nyugdíjas szövetkezetek helyzetét legutóbb tavaly októberben vizsgálta az Opten. Akkor mindössze 36 ilyen szövetkezet működött az országban - számuk mára elérte a 148-at - írja a napi.hu.

Budapesten fővárosban 41, Pest megyében 32 nyugdíjas szövetkezet működik jelenleg. Vidéken elsősorban Fejér megyében és Győr-Moson-Sopron megyében láttak fantáziát ebben a társulási formában. A cégadatok szerint a szövetkezetek döntő többség főtevékenységként egyéb emberierőforrás-ellátással, gazdálkodással (62), valamint munkaerő-kölcsönzéssel (18) foglalkozik.

A nyugdíjas szövetkezetek közül 145 adott le pénzügyi beszámolót, amelyek alapján összesen 632 millió forint árbevételt értek el, ami annyit jelent, hogy az egy szövetkezetre jutó árbevétel alig haladja meg a 4,3 millió forintot. Összesen 583 főt jelentettek le, igaz, ebben a számban kizárólag a munkaszerződéssel foglalkoztatottak szerepelnek, a tagi jogviszonnyal rendelkezők nem.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018