eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Egy éven át rangos kutatók vizsgálják a fővárosi víz változásait

A Magyar Tudományos Akadémia vezetésével átfogó kutatási program indul Budapest és környéke ivóvízellátásáról.

Egy konzorcium vezetőjeként a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Budapest és környéke ivóvízellátásának feltérképezésére vállalkozik. Mint Engloner Attilától, az MTA Víztudományi Koordinációs Csoportjának vezetőjétől az InfoRádió megtudta, a kutatás a Duna ökoszisztémájának változását fogja vizsgálni, illetve hidrológiai, hidraulikai kutatásokat is elvégeznek, valamint a talajvíz állapotát is felmérik.

Természetesen felszínre kerülhet, hogy vízhasználatba a hálózaton keresztül milyen minőségű víz kerül, a kutatásban a hálózatba kerülő víz minőségi változását is szeretnénk átfogóan megvizsgálni..

A mintavétel egy éven át tart, kéthetes gyakorisággal, hidrológiai eseményeknél (árvíz, kisvíz) pedig sűrítik ezeket a vizsgálatokat.

A kutatás tárgya lesz tehát az is, hogy a hőmérséklet, illetve a vízállás milyen hatással van a minőségre.

Az MTA partnerei a Műegyetem, a Miskolci Egyetem, a Fővárosi Vízművek és a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A munkában részt vesz még az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×