eur:
390.23
usd:
364.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Budapesti Értéktőzsde / Facebook

Óriásvállalattá olvadhat össze a Konzum és az Opus Global

Új bluechip a tőzsdén: a fúzióval a Budapesti Értéktőzsde negyedik legnagyobb vállalata jöhet létre.

Az Opus Global Nyrt. és a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. igazgatósága a társaságok fúziójának előkészítéséről döntött – derült ki a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) közzétett határozatokból. Sajtóközleményükben azt írták: ezzel új időszámítás kezdődhet a két cég működésében.

A fúzió a BÉT történetében is egyedülálló.

A BÉT-en csütörtökön közzétett igazgatósági határozatoknak megfelelően az egyesülés menetrendjéről közös ütemterv, illetve egyesülési terv készül. A társaságok fúziójáról a vállalatok december 3-ra tervezett közgyűlése dönthet, melyhez a részvényesek legalább háromnegyedének támogatása szükséges. A folyamatok előkészítéséhez a társaságok nemzetközi háttérrel rendelkező szakértőket és tanácsadókat kérnek fel.

A társaságok fúziójának tervezett zárása 2019. március 31.

Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Napi.hu csütörtök délelőtti tőzsdekonferenciáján a vállalatok fúziójával kapcsolatban hangsúlyozta, bonyolult jogügyletről van szó, melyben kiemelt gondossággal, a befektetők és a részvényesek számára is a lehető legátláthatóbb módon kívánnak eljárni. Az elnök-vezérigazgató elmondta,

a folyamat részeként lehet majd meghatározni az egyesülés pontos menetét, a jogutód társaság által kibocsátott részvények értékét, darabszámát és cserearányát, melyhez értékegyeztetés szükséges.

A társaságok fúziójának előfeltétele, az Opus Global Nyrt.-nél idén februárban bejelentett tőkeemelés megvalósítása. Az elnök-vezérigazgató megerősítette, hogy a folyamat november 30-ig lezárul, melynek eredményeként az Opus saját tőkéje – az előzetes szakértői jelentés értelmében – a 250 milliárd forintot is meghaladhatja majd, a társaság jövő évi EBITDA-ja pedig 20-25 milliárd forint lehet.

Új bluechip

Jászai Gellért arról is beszélt, hogy a két társaság egyesülésével a Budapesti Értéktőzsde új blue chip-je, negyedik legnagyobb vállalata jöhet létre.

Az előzetes becslések szerint a tőzsdei óriásvállalat mai árfolyamon számolva 350-400 milliárd forintos kapitalizációval,

ezzel közel megegyező nagyságú, IFRS szerinti konszolidált saját tőkével és 2019 évben már 30 milliárd forint fölötti EBITDA-val működhet. Az elnök-vezérigazgató hozzátette, hogy a 2019 évi eredmény után a társaság a tervek szerint osztalékot fizethet majd részvényeseinek.

A külföldi bevezetésről

Az Opus és a Konzum fúziója új teret nyithat a vállalatcsoport jelentős volumenű, régiós növekedési terveinek megvalósításához. A társaság piaci kapitalizációja, valamint pénzügyi mutatói lehetővé teszik a vállalat részvényeinek külföldi szabályozott piaci bevezetését, továbbá a hazai-, illetve az európai benchmarknak számító indexekben való nagyobb súlyú megjelenést. Az egyesülést követően a vállalat vonzó célpontot jelenthet a külföldi intézményi nagybefektetők, konzervatív befektetési politikát folytató alapok számára is. Ezek együttes hatásai pedig jelentősen szélesítik a társaság forrásbevonási lehetőségeit a nemzetközi és a hazai piacokról.

A társaságok fúziójának tervezett zárása 2019. március 31.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×