INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

devizahitel

kúria

adóskamara

bíróság

Ügyvéd: több százezer devizahiteles pert kellene újratárgyalni

Ügyvéd: több százezer devizahiteles pert kellene újratárgyalni

InfoRádió

Az Adóskamara álláspontja szerint újra kell tárgyalni a devizapereket, és az Európai Bíróság pár napja született ítéletét kell alkalmazni az eljárás során. Az Európai Bíróság szerint tisztességtelennek nyilvánítható a szerződési feltétel, ha az a hitelfelvevő számára nem volt érhetően megfogalmazva.

Az Európai Unió Bírósága múlt csütörtökön hozott ítéletet a devizahitelek ügyében. A döntés azt mondta ki, hogy az árfolyamkockázat esetében nem elégséges, ha egy pénzintézet általánosságban írt arról egy kölcsönszerződésben. A pénzintézetek kötelesek elegendő tájékoztatást nyújtani a kölcsönfelvevőknek ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak.

Ravasz László ügyvéd, az Adóskamara képviselője szerint újra kell tárgyalni a pereket, és az egész kérdéskört új szemszögből kell megvizsgálni, felülvizsgálva azt a korábbi álláspontot, amit a kormány és a bíróságok képviseltek.

Valamennyi devizaper újratárgyalására szükség van, mert olyan alapvető kérdéseket nem tisztáztak a tárgyalások során, amelyek szükségese ahhoz, hogy egyáltalán megállapításra kerülhet-e az, hogy a bankok megfelelő tájékoztatást adtak-e, és ez alapján az ügyfelek megfelelően tudták-e eldönteni a kockázatokat a szerződés megkötésekor – fejtette ki.

Az ügyvéd szerint ez több százezer pert érintene.

Ravasz László úgy vélekedett: a leggyorsabb és legátfogóbb megoldás az lenne, ha a kormány azonnal felfüggesztené a végrehajtásokat a devizahiteles ügyekben. Emellett hatályon kívül kellene helyezni azokat a jogszabályokat, amelyek megnehezítik a devizahitelesek jogérvényesítését – tette hozzá.

Az Adóskamara képviselője szerint a forintosítási törvényt is felül kellene vizsgálni és hatályon kívül helyezni a 256 forintos átváltást, abban az esetben, ha valaki bírósághoz fordul. Lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy a bíróság állapítsa meg, milyen forintösszegen számolja el az adós tartozását – fejtette ki.

A Kúriának hatályon kívül kell helyeznie azokat a jogegységi döntéseket, amelyek szemben állnak az Európai Bíróság döntésével, és hagyni kell, hogy a bíróságok az uniós jog és a magyar szerződési jognak megfelelően ítélkezzenek – emelte ki Ravasz László.

Az Európai Bíróság ítéletét a Kúria Polgári Kollégiuma is tanulmányozza. A Polgári Kollégium vezetője az ítélet megvitatására a Kúrai elnöke által felállított konzultatív testületet október elejére összehívta.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Ravasz László ügyvéd, az Adóskamara képviselője
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018