eur:
392.9
usd:
365.82
bux:
66604.86
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Ügyvéd: több százezer devizahiteles pert kellene újratárgyalni

Az Adóskamara álláspontja szerint újra kell tárgyalni a devizapereket, és az Európai Bíróság pár napja született ítéletét kell alkalmazni az eljárás során. Az Európai Bíróság szerint tisztességtelennek nyilvánítható a szerződési feltétel, ha az a hitelfelvevő számára nem volt érhetően megfogalmazva.

Az Európai Unió Bírósága múlt csütörtökön hozott ítéletet a devizahitelek ügyében. A döntés azt mondta ki, hogy az árfolyamkockázat esetében nem elégséges, ha egy pénzintézet általánosságban írt arról egy kölcsönszerződésben. A pénzintézetek kötelesek elegendő tájékoztatást nyújtani a kölcsönfelvevőknek ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak.

Ravasz László ügyvéd, az Adóskamara képviselője szerint újra kell tárgyalni a pereket, és az egész kérdéskört új szemszögből kell megvizsgálni, felülvizsgálva azt a korábbi álláspontot, amit a kormány és a bíróságok képviseltek.

Valamennyi devizaper újratárgyalására szükség van, mert olyan alapvető kérdéseket nem tisztáztak a tárgyalások során, amelyek szükségese ahhoz, hogy egyáltalán megállapításra kerülhet-e az, hogy a bankok megfelelő tájékoztatást adtak-e, és ez alapján az ügyfelek megfelelően tudták-e eldönteni a kockázatokat a szerződés megkötésekor – fejtette ki.

Az ügyvéd szerint ez több százezer pert érintene.

Ravasz László úgy vélekedett: a leggyorsabb és legátfogóbb megoldás az lenne, ha a kormány azonnal felfüggesztené a végrehajtásokat a devizahiteles ügyekben. Emellett hatályon kívül kellene helyezni azokat a jogszabályokat, amelyek megnehezítik a devizahitelesek jogérvényesítését – tette hozzá.

Az Adóskamara képviselője szerint a forintosítási törvényt is felül kellene vizsgálni és hatályon kívül helyezni a 256 forintos átváltást, abban az esetben, ha valaki bírósághoz fordul. Lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy a bíróság állapítsa meg, milyen forintösszegen számolja el az adós tartozását – fejtette ki.

A Kúriának hatályon kívül kell helyeznie azokat a jogegységi döntéseket, amelyek szemben állnak az Európai Bíróság döntésével, és hagyni kell, hogy a bíróságok az uniós jog és a magyar szerződési jognak megfelelően ítélkezzenek – emelte ki Ravasz László.

Az Európai Bíróság ítéletét a Kúria Polgári Kollégiuma is tanulmányozza. A Polgári Kollégium vezetője az ítélet megvitatására a Kúrai elnöke által felállított konzultatív testületet október elejére összehívta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×