INFORÁDIÓ 
2018. november 19. hétfő
Erzsébet

ingatlan

lakás

eladás

kiadás

hirdetés

Sok a kamu lakáshirdetés - mire figyeljünk?

Sok a kamu lakáshirdetés - mire figyeljünk?

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Nincs jogi korlátja annak, hogy egy ki- vagy eladó ingatlant egy felületen akár többször, több árral hirdessen meg a tulajdonosa – közölte az InfoRádió megkeresésére a szakértő. Az Otthontérkép vezető elemzője szerint ennek ellenére ez egy megtévesztő, zavaró gyakorlat. Hozzátette: a hirdetések akár 20 százaléka is problémás, félrevezető tartalmú lehet, ezeket igyekeznek kiszűrni.

Nincs olyan jogi szabályozás, ami tiltaná, hogy egy ki- vagy eladó ingatlant egy felületen akár többször, több árral hirdessenek meg. Az ilyen esetek vagy úgy fordulnak elő, hogy az ingatlan tulajdonosa maga tölti fel több oldalra a hirdetést, esetleg több ügynökséget bíz meg a lakás ki- vagy eladásával. Utóbbi nem minősül duplikációnak, hiszen ezek mögött külön szerződések vannak – tájékoztatott Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Lehetséges, hogy a tulajdonos, látván, hogy nem kel el az ingatlan, megpróbálja újból meghirdetni, immáron alacsonyabb áron, és így keletkeznek az eltérő ajánlatok.

„Azt a trükköt is be szokták dobni, hogy más nyitóképet tesznek fel, de azonos a leírás”

– fogalmazott a szakértő. Olykor pedig a leíráson módosítanak egy keveset. Így nem szűri ki a duplikált ajánlatokat az algoritmus.

Előfordulhat az is, hogy egy hálózathoz tartozó ingatlanközvetítő magánszemélyként tesz fel hirdetést.

A hálózatok megpróbálják kiszűrni a kamuhirdetéseket, amelyeket csak azért töltenek fel, hogy látszólag bővítsék a kínálatot - tette hozzá.

A portálra feltöltött ingatlanok 10-20 százalékával kapcsolatban jeleznek a felhasználók valamilyen problémát - félrevezető információk, nem megfelelő képek -, de ezeket próbálják kiszűrni és az ajánlatokat ellenőrizni – emelte ki Mester Nándor. Hozzátette: ez az arány túl magas.

Trükkökkel főleg azoknál az ingatlanoknál próbálkozhatnak, amelyek rossz helyen vannak, és nehezen értékesíthetők - vélekedett.

Nyitókép: Faludi Imre

Kapcsolódó hang

Nem ütközik jogszabályba, de megtévesztő az ingatlanok többszöri hirdetése
 


A címlapról ajánljuk

Meghalt Princz Gábor

Elhunyt Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója - értesítette a család az ATV-t....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018