eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Ők kaszálhatnak a legtöbbet a megemelt csok-on

A közepes méretű városok környezetében és a Budapest környéki agglomerációban mozgathatja meg az ingatlanpiacot az, ha a kormány megemeli a családok otthonteremtési kedvezményt (csok) az 5 ezer fő alatti településeken.

Az Otthontérkép vezető elemzője szerint elsősorban a közepes méretű városok környezetében lévő kisebb településeken mutatkozhat meg annak a hatása, ha a kormány megemeli a családi otthonteremtési kedvezmény összegét az ötezer fő alatti településeken.

"Aki felelősen dönt - legfőképp a csok-os érintettekről beszélünk - , az megnézi, hogy a gyermeke elhelyezése a következő 8-10 évben megoldott lesz-e, illetve azt is fontosnak tartják, hogy milyen a település ellátottsága, és mennyire fejlődőképes az adott település.

Néhány közepes méretű nagyváros környékén található 5000 főnél kisebb lakosságú település lehet a nyertese a Kormányinfón bejelentett intézkedésnek,

de nem hiszem, hogy ez jelentősen befolyásolja az ingatlanpiacot" - mondta Mester Nándor.

Jó lehetőség

Bár a pontos összeg még nem ismert, Budapest környezetében több olyan falu is van, ahol lehet, hogy megéri felhasználni a megemelt csok-ot - mondta Palkó István, a Portfolió vezető elemzője.

"Jó lehetőségnek tűnik a magasabb csok kihasználása szempontjából Csobánka, Felsőpakony, Nagytarcsa, Pilisborosjenő, vagy Remeteszőlő is, de kiesik a körből néhány népszerű település, mint Budakeszi, Csömör, Kistarcsa" - tette hozzá Palkó István.

Jelenleg a csok azoknak jár, akinek van már gyermeke, vagy vállalnak legalább egyet, új vagy használt lakásba költöznek, vagy bővítenek.

Egy gyermek után 600 ezer forint, a két gyermek után 1,4 millió, három gyermek után pedig 2,2 millió forint támogatás adható használt ingatlan vásárlásánál.

A három vagy több gyermeket vállalók lakás vásárlásakor 10 millió forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Ezen felül a nagycsaládosok 10 millió forintig kamattámogatott lakáshitelt is igényelhetnek.

Építkezni is érdemes

Pásztor Roxána, a Portfolio ingatlan üzletág elemzője úgy látja, lesz olyan célcsoport, akiknek megéri majd magánjellegű építkezésbe fogni az öt ezer fő alatti településen a megemelt csok kedvezményt felhasználva.

"Ötmillió forintig egy új építkezésnél visszaigényelhetik az áfát az építők - ha magáncélra épül -, illetve három gyermek esetén felvehető 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás. Így már 15 millió forintnál járunk, hogyha még ehhez jön pár milliós összeg, akkor 18-20 milliós építkezés csak telekáron kijöhet, de ez függ attól, hogy ki mennyiért tud építeni" - emelte ki Pásztor Roxána.

A képet azonban tovább árnyalja, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter éppen az InfoRádió Aréna című műsorában jelentette be,

a kormány nem tervezi az ötszázalékos lakásáfa meghosszabbítását 2019. december 31-e után, így a vevők célja az, hogy minél nagyobb arányban kifizessék a vételárat eddig az időpontig.

A Portfolio megkeresésére a Pénzügyminisztérium szerdán azt is közölte, erre elméletben van lehetőség, mert nincs olyan adójogszabály, amely előírná, hogy az előleg a teljes ellenérték mekkora hányada lehet. Ez a megoldás azonban nem túl megszokott és ahogy azt a Portfolio megjegyzi – a vevők és a beruházók számára is - számos kockázattal jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×