eur:
393.85
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Trump alacsonyabb olajárakat akar

Jelentősen esett a kőolaj világpiaci ára az egy héttel ezelőtti Trump-Putyin találkozó idején. Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint az amerikai elnöknek érdeke a nyersanyag árának csökkenése.

A szakértő szerint Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök rövid ideig befolyásolhatják a kőolaj árának alakulását.

Donald Trump a novemberi időközi választások előtt kedvezőbb olajárat szeretne

– emelte ki Pletser Tamás. Amerikában ugyanis meghaladta a gallononkénti 3 dolláros lélektani határt – tette hozzá.

Oroszország korábban – a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) döntésének megfelelően – korlátozta kőolaj-kitermelését, a legutóbbi fejlemények szerint azonban emelkedhet a termelés, ez negatívan befolyásolja a kőolajárakat – emlékeztetett az Erste Bank elemzője

Pletser Tamás szerint a két nagyhatalom vezetőinek találkozója nem volt hatással az olajár csökkenésére, hiszen a publikummal nem osztották meg tárgyalásuk részleteit.

Rövid távon az árakat a globális növekedést értékelő előrejelzések pesszimizmusa és az – ármérséklésben érdekelt – trumpi politika befolyásolja azt – tette hozzá a szakértő. Az amerikai elnök az Irán elleni szankciókban egyeseknek kedvezményeket adna, mely azt eredményezné, hogy a közel-keleti ország olajtermelése nem olyan mértékben csökken, mint amennyire a piac számít.

További részletek az Inforádió EnergiaVilág című műsorában, este nyolc órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×