INFORÁDIÓ 
2019. február 18. hétfő
Bernadett

befektetés

pénzügy

válság

mark mobius

Nyakunkon a baj - még idén utolér minket a veterán befektetési guru szerint

Nyakunkon a baj - még idén utolér minket a veterán befektetési guru szerint

Infostart

Nem az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a feltörekvő piacok tőzsdéinek 10 százalékos esése lesz a legnagyobb baj az idén – figyelmeztet Mark Mobius. A veterán befektetési guru szerint világszintű pénzügyi krízis előtt állunk.

Véget ér az olcsó pénz időszaka, ezért előbb vagy utóbb bekövetkezik a pénzügyi válság - mondta egy interjúban Szingapúrban Mark Mobius. "Komoly megszorítás jöhet sok olyan vállalatnál, amely az olcsó pénz időszakának köszönhetően tudott működni" - tudósított a Bloomberg a feltörekvő piacok szakértőjének számító befektetési szakember nyilatkozatáról.

Májusra nagyot fordult a világgazdasági trend. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elkötelezte magát egy – várhatóan intenzív, de elnyúló – kamatemelési ciklus mellett, az Európai Központi Bank pedig az év végével kivezeti az eszközvásárlási programját, és elérhető közelségbe került az euróövezeti kamatemelés. A piacon előtérbe került a kockázatkerülő magatartás, és ez jelentős negatív hatással volt a feltörekvő piacokra. A folyamat "nyomását" tovább erősítette a szárnyaló dollár és a romló kereskedelmi környezet.

Az amerikai-kínai viszony is tovább romolhat, miután Mobius szerint Donald Trump amerikai elnök nem fordít kellő figyelmet a büntetővámok "visszafelé elsülő" negatív amerikai hatásaira, amelyek az emelkedő munkabérek és az alacsony munkanélküliség jellemezte környezetben különösen kellemetlenek lehetnek.

A MSCI feltörekvő piaci tőzsdeindex a márciusi 7 százalékos letörés után további 10-ot eshet idén,

jósolta Mark Mobius, ami Törökországtól Argentinán át Indonéziáig valutavédő kamatemelési folyamatokat indíthat be.

Lesznek nyertesei

Ezzel együtt a komor helyzetre a 81 éves befektető vételi lehetőségként tekint. Szerinte a kereskedelmi háború nyertese lehet az indiai gyártó szektor, a dél-koreai technológiai ipar, a brazil mezőgazdasági termelés, Argentína szójatermelése és a vietnámi cipőgyártás, valamint jó időszakot tudhat majd magáénak a bangladesi ruhagyártás.

Nyitókép: YouTube / Boomberg
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018