INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

adócsökkentés

szocho

szocho

Csökken az adó, de a reméltnél később

Infostart

A kormányzati kommunikációból ismert, hogy foglalkoztató által fizetett szochó (szociális hozzájárulás) jövőre 17,5 százalékra csökken a jelenlegi 19,5 százalékról. Csakhogy a változás nem az év elején lép életbe, hanem 2019 második felében.

A parlamenthez benyújtott adócsomagban, illetve a külön a szociális hozzájárulási adóról szóló javaslatban sem találni nyomát a szochó tervezett csökkentésének. Minden adóváltozás, ami január elsejével történik, illetve amire előtte vagy utána kerül sor, "le van papírozva". Pontosan tudható, mikor lépnek hatályba. Ám a szochóval kapcsolatban semmilyen hatályba léptető rendelkezés nem szerepel az előterjesztésekben - írja az mfor.hu.

Arra a 2019-es költségvetési törvény fejezeti indokolásában lehet rátalálni, hogy mikor várható mégis a tehercsökkentés. Az adó- és járulékfizetésről szóló részben az áll, hogy "A reálkereset alakulásának függvényében 2019 folyamán (várhatóan július 1-jétől) további 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó kulcsa."

A nyugdíjbiztosítási alapról szóló részben, az alapot 2019-ben megillető bevételek taglalása közben közli a kormány a következőket:

"A foglalkoztató által az I. félévben fizetett 19,5 %-os szociális hozzájárulási adó a II. félévben 17,5 %-ra csökken."

Kicsivel lejjebb még pontosabban határozzák meg a hatályba lépés időpontját:

"...a szociális hozzájárulási adó Ny. Alapot megillető részének előirányzatát meghatározza, hogy a szociális hozzájárulási adó 2018. évi 19,5 %-os mértéke 2019. július 1-től 2 %-ponttal csökken."

A szochó csökkentésének ütemezését a kormány és a munkaadók hatéves bérmegállapodása rögzítette 2016 őszén.

Ebben fixen, határidőket megadva az első két ütem szerepel, amellyel 27 százalékról eljutottunk a mostani 19,5 százalékig.

Minden további csökkentést is - 2-2 százalékpontokról van szó - a reálkeresetek emelkedésétől tesz függővé a megállapodás. Akkor kerülhet sor ezekre, ha a reálkereset legalább 6 százalékkal nő.

Erre vezethető vissza, hogy miért nem rögtön januárban történik az adócsökkentés. A pénzügyi tárca egy tavaszi, Brüsszelnek küldött jelentésében már jelezte, hogy a bérfolyamatok alapján leghamarabb 2019 második felében lát lehetőséget a szochó csökkentésére. A Magyar Nemzeti Bank még ennél is későbbi időpontban, 2020 első felében tart kivitelezhetőnek további mérséklést.

A vállalatoknál nem szeretik az adószabályok évközi változását, ugyanis az átállás adminisztrációs terhet jelent a számukra. A szochó esetében a bérszámfejtésnek lesznek feladatai, de valószínűleg a programokon nem lesz bonyolult átvezetni a 2 százalékpontos csökkentést.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018