eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nemzetközi csalásokban is érintettek magyar cégek

Az OLAF 215 új eljárást indított és 197 ügyet zártak le tavaly. A hivatal 309 alkalommal javasolta az Európai Bizottságnak, hogy fizettessen vissza uniós támogatásokat - mondta az InfoRádióban Weinhardt Attila, a Portfolio vezető elemzője.

2017-ben csaknem 3,1 milliárd eurót tesz ki az az összeg, amelyet az OLAF csalásgyanús ügyekk alapján tárt fel és ekkora mértékű büntetésre tett javaslatot az Európai Bizottság felé. Az OLAF-hoz a legtöbb bejelentést, 31 Spanyolországból, a második legtöbb, 27 Magyarországról érkezett tavaly - tette hozzá Weinhardt Attila.

A jelentés három ügyet említ. Az egyik a magyarországi közvilágítási projektekkel kapcsolatos tavalyi vizsgálat, amelyben az Elios is érintett. Ebben az OLAF 43,7 millió euró visszafizettetésére tett javaslatot, ami nagyjából 13 milliárd forint. Összesen 35 közvilágítási pályázatot vizsgáltak meg, és súlyos szabálytalanságokat találtak.

Egy másik ügytípus egy kutatás-fejlesztési hálózattal függ össze, ami részben érinti Magyarországot: 28,3 millió euró visszatérítésére tett ajánlást az OLAF, amiért egy magyar-szerb-lett hálózat uniós kutatási forrásokat csalhatott el. A hivatal szerint két kutatóközpontot csak az EU-s támogatások miatt hoztak létre, illetve mesterségesen megnövelték a projektek költségeit.

Egy 15 tagállamot, köztük Magyarországot is érintő ügyben (amelyben 122 tonna illegális növényvédő szert próbáltak behozni az EU-ba a vizsgált országok határain keresztül). Itt nem tudni, hogy mekkora a potenciális pénzügyi bírság mértéke.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az OLAF csak ajánlásokat fogalmaz meg.

Az OLAF-nak nincs nyomozati jogköre Magyarországon sem, csak javaslatokat fogalmazhatnak meg, és a tagállamok igazságügyi szervei döntik el, hogy a feltárt ügyek alapján valóban olyan súlyosnak ítélik-e meg, hogy abban hivatalban is nyomozzanak vagy újraindítsanak nyomozást.

Az OLAF jelentéséből nem derült ki, hogy a hivatal Magyarország esetében összesen mekkora összeg visszafizettetésére tett javaslatot az Európai Bizottságnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×