eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
munkaerő hiány
Nyitókép: kamaraonline.hu

Párbeszéd a gazdaságról: munkaerő és versenyképesség

Az MNB szakértője szerint beruházás és tőke intenzívebb pályára állhat át a magyar gazdaság, ami hosszú távon a versenyképességet és a termelékenységet is kedvezően érintheti. A Portfolio vezető elemzője úgy látja, hogy Magyarországon a 2020-as évek elejétől a foglalkoztatás nem fog tudni tovább növekedni.

A versenyképesség alapja leegyszerűsítve az, hogy elegendő számú és folyamatosan fejlődő munkaerő áll rendelkezésre, mert a munkaerő mennyiségének és minőségének hiánya fékező hatással bír a gazdaságra, ez pedig a magyar versenyképesség szempontjából is problémákat vet fel - összegzett a Portfolio vezető elemzője. Madár István szerint a 2020-as évek elejétől Magyarországon a foglakoztatás nem tud majd tovább növekedni.

“Van munkaerőhiány, nőtt az ezzel kapcsolatos jelenségek száma, de azt látni, hogy hónapról hónapra növekszik a foglalkoztatottság az elsődleges munkaerőpiacon is.

A foglalkoztatottság azonban valamikor a 2020-as évek elején képtelen lesz tovább növekedni a demográfiai korlát miatt.

Viszonylag magas aktivitási ráta mellett a munkakorú népesség csökkenése olyan korlátot fog támasztani, hogy nehéz lesz arról beszélni, hogy a magyar gazdaság úgy tud nőni, ahogy az elmúlt öt évben, amelynek az egyik fontos alapja volt a foglalkoztatás folyamatos bővülése” - fejtette ki a Portfolio vezető elemzője.

Madár István hangsúlyozta: innentől

egyre nagyobb hangsúly helyeződik a hatékony termelésre, a termelékenység növekedésre.

A Magyar Nemzeti Bank közgazdasági és elemzési igazgatóságának vezetője emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltást követően magas lett az inaktívak száma, a kormány ugyanakkor pár éve lépéseket tett a munkaerő-piaci szerkezeti átalakítására, ennek adott lendületet az, hogy egy recessziós időszak után 2013-től növekedési fordulat jött a magyar gazdaságban.

Balatoni András kiemelte:

kedvező tendencia, hogy a vállalatok beruházni kezdtek, a tőkével helyettesítik a munkát.

“Beruházás-tőke-intenzívebb pályára áll a magyar gazdaság, ami hosszú távon kedvezően érinti a versenyképességet és a termelékenységet” - vélekedett.

A jegybank közgazdasági és elemzési igazgatóságának vezetője szerint a cégek felveszik a nem annyira képzett munkaerőt, és maguk képzik ki, amivel magasabb humántőkéjük lesz.

“Ez visszahat a gazdaság hosszútávú versenyképességéhez. Látszik, hogy a vállalatok technológiát váltanak, beruháznak, próbálnak alkalmazkodni a feszes munkaerőpiachoz, ami hosszú távon a növekedést is élénkítheti” - mondta Balatoni András.

A témáról bővebben hallhatnak az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című elemző műsorában szerda este 7 órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×