eur:
394.36
usd:
369.63
bux:
65210.08
2024. április 19. péntek Emma

NGM: reális a célhiány

Reális a 2,4 százalékos hiánycél - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1

Az államháztartás központi alrendszere 871,9 milliárd forint hiánnyal zárta az év első három hónapját - közölte az előzetes adatok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Márciusban 345,3 milliárd forint lett a havi hiány.

Kiemelte, hogy a 872 milliárd forintot közelítő hiány több mint fele részben az európai uniós programok megelőlegezéséből fakad, 650 milliárd forint feletti a kedvezményezett vállalkozások, önkormányzatok számára kifizetett uniós támogatások összege. A hiány másik fele tervezett kiadásból adódik, például béremelésekből, illetve állami fejlesztési programokból.

Banai Péter Benő hangsúlyozta, a kormány vállalta, hogy minden uniós támogatást kifizet a vállalkozásoknak, amelyet az Európai Bizottság majd később átutal.

Az államtitkár szólt arról, hogy a legtöbb bevételi jogcímen érdemi növekedést számoltak el 2018 első három hónapjában az előző év hasonló időszakához képest.

Az év egészére reálisan lehet számolni 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel, ez a bővülés adja a fedezetét azoknak a kiadásoknak, amelyeket többletberuházásra, bérekre fordít az állam - tette hozzá az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×