eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Washington, 2018. március 22.Donald Trump amerikai elnök mutatja az aláírásával ellátott, kínai importtermékekre kivetendő vámról szóló rendeletét a washingtoni Fehér Házban 2018. március 22-én. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: JIM LO SCALZO

„Kína és Oroszország összezár"

Az egész világ kereskedelmét érintheti, ha az Egyesült Államok valóban bevezeti 1300 kínai termékre a 25 százalékos pótvámot, és Kína erre ellenlistával válaszol – mondta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének vezetője.

Az amerikai kormányzat kereskedelempolitikai fejlesztéseket felelős hivatala 25 százalékos pótvám kivetését javasolta 1300 kínai termékre, amelyek évente 50 milliárd dollár értéket képviselnek. Washington célja ezzel az, hogy Kína változtasson a szellemi termékekre vonatkozó gyakorlatán. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének vezetője szerint viszont az USA ezt rövidtávon nem fogja elérni.

„Ez szimbolikus gesztusról van szó mindkét fél részéről, ami belehajszolhatja őket egy fenyegetőzési és büntetővám-spirálba, és kereskedelmi háború is kialakulhat. Ha a vámokból lesz valami, azt az egész világ megérezheti” - emelte ki Salát Gergely.

Közben két kínai miniszter is Oroszországba látogat. A tanszékvezető azt mondta: a két országot az Amerika-ellenesség kapcsolta össze.

„Kína és Oroszország összezár, és bár lennének problémák, feszültséggócok a kétoldalú kapcsolatokban, de

a közös ellenség összetartja őket”

- vélekedett.

Salát Gergely úgy fogalmazott: az Egyesült Államoknak fel kell készülnie egy több pólusú világra, amelyben már nem egyedül ő dominál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×