INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

bolt

eladó

fizetés

Óriási a különbség a bolti eladói bérek között

Óriási a különbség a bolti eladói bérek között

Infostart

Százezres nagyságrendű bérkülönbségek is vannak a boltok eladóinak fizetései között.

2018-ban a minimálbér 138 ezer, a szakmai bérminimum – ahol szakképzettség szükséges – 180 500 forint. Ezzel persze a legkisebb keresetűek jól is jártak, miközben azért jó néhány kisvállalkozás, kisbolt sokat küszködik ezek kifizetésével. De azért az átlagkereset jóval a minimálbérek felett mozog – írja a Blokkk.com.

Januárban a versenyszférában a havi bruttó átlagkereset a fizikai dolgozók körében 237 ezer forint volt, a kereskedelemben 218 ezer forint. A boltokban az eladók, pénztárosok, árufeltöltők pedig havi bruttó 214 ezer forintot kaptak.

A boltos bérvilág úgy indult 2018-ban is, mint egy évvel korábban. Hiába emelkedett a fizikai dolgozók keresete 2017-ben év közben (a januári 183 ezer forintról decemberre 206 ezer forintra), ez januárra 214 ezer forintra emelkedett. A boltosoknak ugyanúgy küzdeniük kell a munkaerőért, mint a vásárlókért, miközben a boltba betérő fogyasztó nagyon is megnézi az árcédulát és hiába több a pénze, sokat válogat. Így nem lehet korlátlanul emelni az eladók bérét, és emiatt az árakat, mivel akkor másik boltot keres a vásárló, hátha akad olcsóbb.

És ahogyan a boltokban kínált portékák árai is eltérőek, ugyanúgy a bolti eladók, pénztárosok, árufeltöltők bére sem egyforma. Függ a munkakörtől, az árusított terméktől, a bolt földrajzi elhelyezkedéstől és az alapterületétől. A különbségek 2018 elején 100 ezer forint körül mozogtak, a nagy bolt többet, a kis bolt kevesebbet tud fizetni az eladóinak.

A boltokban dolgozók létszámát nézve a legkisebbek (5-9 főt foglalkoztatók) végül hasonló kereseti lehetőséget kínálnak a fizikai dolgozóknak, 170-180 ezer forint között. A létszám növekedésével azonban egyre nagyobb a szóródás a keresetekben.

Nem csak a diszkontok vagy hipermarketek adnak az átlagnál nagyobb, vagy éppen csúcsjavadalmazást, hanem akadnak jól fizető iparcikkes áruházak is. A termékbesorolásnál mind az élelmiszereseknél, mind az iparcikkeseknél akadnak olyan nagyáruházak, melyek a "vegyes" körökben jelennek meg. Ha a munkaerő hiánya nem enyhül, egyre többen ostromolják majd a háromszázezres javadalmazásokat.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

Lángokban áll Minneapolis

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a tüntetők felgyújtottak...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018