eur:
395.93
usd:
365.05
bux:
65544.28
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels

Átalakítanák az autók adózását

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) azt szeretné, ha mielőbb megváltoztatnák a magyar szabályozást, hogy ne ösztönözzék tovább a Németországban kitiltásra kerülő, használt dízelüzemű gépjárművek behozatalát Magyarországra.

A szervezet felhívta a figyelmet, hogy "hazánkba átlagéletkorát számítva 12 éves használt autók áramlanak be akadálytalanul, sőt az adórendszer ösztönzése mellett.

A gépjárműpark életkora immár meghaladja a 14 évet, korösszetétele pedig igen egészségtelen,

átlagosan EURO 4-es besorolású" - írták közleményükben.

Ez az MGE szerint azt jelenti, hogy a beáramló használt import a jelenleg forgalmazott új gépjárművekhez képest szálló porban 50 szeres, nitrogénoxidban 3 szoros károsanyag kibocsátást produkál.

Úgy gondolják, hogy legfőbb ideje határozott szabályozási lépéseket tenni a használt importból származó gépjárművek behozatalának olyan motiválására, amely – gazdasági, pénzügyi eszközökkel – a kisebb kibocsátású gépjárművek behozatalát támogatná.

Korábbi javaslataik nyomán sürgetik az állami lépések megtételét, mielőtt a német és esetleg más fejlettebb országokban élő autótulajdonosok által várhatóan levetett idősebb dízelautók tömegesen és olcsón az országba kerülnének, és nehogy a várható diesel autó dömping felkészületlenül érje Magyarországot.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete a kW adó átalakítását javasolta úgy, hogy az a kisebb kibocsátású járműveket részesítse adóelőnyben és nem fordítva. Emellett átfogó javaslatot tettek egy környezetvédelmi alapú gépjármű adórendszer bevezetésére.

Kiemelték ugyanakkor, hogysem a német bíróság határozata, sem más országok tervezett lépései nem érintik az EURO 6 környezetvédelmi besorolású, vagyis 2014. január 1-e után gyártott gépjárműveket. Ennek megfelelően e járművek beszerzése semmiféle kitiltási kockázattal nem jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×