eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Mol az évtized legmagasabb profitját érte el

A Mol az évtized legmagasabb profitját érte el

A Mol-csoport nettó eredménye elérte a 307 milliárd forintot (1,11 milliárd dollár) tavaly, ami 18 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ezzel az évtized legmagasabb profitját sikerült elérni 2017-ben - tette közzé az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A csoport 672,7 milliárd forint (2,44 milliárd dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el tavaly, 14 százalékkal többet az előző évinél, meghaladva a 2017-es éves célkitűzést.

A Mol a tavalyi első félév eredményei alapján módosította mintegy 2 milliárd dolláros EBITDA-várakozását 2,3 milliárd dollárra.

A tájékoztató idézi Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki kifejtette:

2017-et újra erős pénzügyi eredményekkel zárta a vállalatcsoport.

Értékelése szerint a 2018-as évet erőteljes lendülettel kezdték, de még jelentős befektetési döntések előtt állnak. Céljuk, hogy idén mintegy 2,2 milliárd dolláros EBITDA-t érjenek el, amellyel fedezhetik az átalakítási projektek finanszírozását, miközben növelik a részvényeseiknek fizetendő osztalékot - közölte.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint az értékesítés nettó árbevétele 1120,7 milliárd forint volt tavaly a negyedik negyedévben, az éves nettó árbevétel pedig 4130,3 milliárd forint, az előző évi 3553 milliárd forint után.

A szabad cash flow termelés 21 százalékkal nőtt tavaly, és szintén lényegesen meghaladta az éves célkitűzést.

A kutatás és termelés (upstream) üzletág főként a magasabb Brent és gázárak miatt 234,8 milliárd forint (854 millió dollár) speciális tételek nélküli EBITDA-t ért el, ami 26 százalékkal magasabb, mint 2016-ban.

A tájékoztatás szerint a MOL-csoport upstream cash flow termelése csaknem kétszer annyi lett, mint korábban, az üzletág a vállalatcsoport egyik fő készpénz termelőjévé vált 2017-ben.

A feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletág újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" EBITDÁ-ja 324,3 milliárd forint (1,17 milliárd dollár) volt tavaly, ez a szegmens adta a csoportszintű EBITDA csaknem felét. Az üzletág a korábbi magas szintről további 2 százalékkal növelte hozzájárulását a csoportszintű eredményekhez, a hatékonyságot növelő belső programok és a továbbra is kedvező külső környezet miatt - közölték.

A korábbi kiskereskedelmi részlegből kialakított fogyasztói szolgáltatások üzletág 97,3 milliárd forintos (358,3 millió dollár) EBITDÁ-t ért el, ami 17 százalékkal magasabb az előző évi eredménynél, és a jelentés szerint ezzel jó úton halad a 2021-re kitűzött 450 millió dolláros EBITDA eléréséhez.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója értékelésében úgy fogalmazott: "hoztuk a tavalyi év során megemelt éves célkitűzéseink szerinti eredményeket, amelyhez minden üzletág hozzájárult."

A vállalatcsoport stratégiai átalakulásáról szólva közölte, a vegyipari (poliol) projektben jelentős előrehaladást értek el, és új, innovatív, mobilitási szolgáltatást is indítottak.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kerekednek, a papír hétfői záró ára 2896 forint volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×