eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Jó hír a Buda-Cash-ügyfelek számára

Jó hír a Buda-Cash-ügyfelek számára

Visszajár a Buda-Cash ügyfelek Dániában tartott pénze és értékpapírjai.

Hosszú évek óta pereskedett a csődbe ment Buda-Cash felszámolója és a BC-ügyfelek pénzét visszatartó dán Saxo Bank. Az elsőfokú ítélet alapján a dán cégnek ki kell adnia a pénz nagy részét és az értékpapírokat.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete alapján a Buda-Cash Brókerház Zrt. „fa“ győzelmével zárult a dán Saxo Bank A/S elleni per. A bíróság kötelezte a dán brókercéget, hogy fizessen meg a felperesnek 1,17 milliárd forintot és 2,542 millió eurót, ezek késedelmi kamatait, illetve adja vissza a felperesnek az értékpapírjait, ahogy a perköltséget is döntően a dánok fizetik.

Zárt ajtók mögött

Mivel a per zárt ajtók mögött zajlott, sokat nem lehet tudni a részletekről. Az egyik oldalon a Buda-Cash felszámolója, vagyis a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. és az általa megbízott Kovács, Réti, Szegheő Ügyvédi Iroda kérték vissza az ügyfelek pénzét.

A másik oldalon a Saxo Bank és az őt képviselő Oppenheim Ügyvédi Iroda azt képviselte, hogy a pénz a Saxót illeti. A Saxo azt állította, hogy mivel a svájci frank megborulása miatt a Buda-Cashnek tartozása halmozódott fel a Saxoval szemben, a dán bank a Buda Cash Zrt. részére fenntartott számlák egyenlegein lévő pénzt és pénzügyi eszközöket a Buda-Cash Zrt-vel szembeni követelése fedezetének tekintette és nem adta át - írja az Index.

20150224 120141Fotó: Szász Barna

Gyakorlatilag fedezetként megtartotta azon ártatlan BC-ügyfelek értékeit is, akiknek nem volt devizapozíciója, csak készpénze és részvénye a cégnél. A bíróság szerint azonban a különös helyzetet kialakító „kárrendező” szerződés nem volt érvényes.

Bírósági szakasz

A helyzet rendezése tárgyalásos úton nem sikerült, ezért végül az időközben a felszámolás sorsára jutott Buda-Cash felszámolója, a PSFN bírósághoz fordult. Egy ideig azon vitatkoztak a felek, hogy a magyar, vagy a dán jog az alkalmazandó, de végül itthon tárgyalták az ügyet és legalábbis első fokon a PSFN sikerrel vívta meg a harcát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×