INFORÁDIÓ 

2018. május 21. hétfő
Konstantin

Így kereshet 400 milliárdot az állam

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
Több megoldás is van az egyre súlyosabb informatikushiány orvoslására. A Digitális Munkaerő Programról Major Gábort, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnökét kérdeztük.

A digitalizáció minden területre beszivárog a kereskedelemtől az újságíráson át az iparig, és minden vállalatnál egyre több funkciót vesz át. A gazdaság szerkezete és modelljei is megváltoznak, megváltozott a munkaerőpiac, az oktatás pedig nem tud ezzel lépést tartani - mondta a szervezet főtitkára.

Major Gábor szerint

gondot jelent, hogy az informatikaképzés sok esetben nem piacképes és nagy, 50 százalékos a lemorzsolódás aránya a hallgatóknál.

Erre a válasz az, hogy idén szeptembertől bevezetik az informatikai ösztöndíjat, ezen kívül a vállalati szférával összefogva új informatikai üzemmérnök szak is indul három egyetemen.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára úgy véli, hogy ez pozitív intézkedés, de nem oldja meg a problémát.

A szak- és felnőttképzés együtt viszont segít, az átképzés is kulcsfontosságú.

Az IVSZ adatai szerint jelenleg 22 ezer betöltetlen informatikai álláshely van Magyarországon. Így évente 400 milliárd forint bevételtől esik el az állam.

Azonban ennek orvoslása csak állami szerepvállalással együtt működhet, hogy sokan élhessenek az oktatási, átképzési lehetőségekkel

Jó megoldás lehet egy új diákhitel,

mert jelenleg általában drága tanfolyamokon lehet elsajátítani a tudást. Vannak gyorstalpaló kurzusok: 3 hónaptól másfél évig tartó képzések elérhetőek tucatnyi képzőhelyen és az itt végzettek 90 százaléka el is tud helyezkedni. Többségük azonban csak Budapesten elérhető, így fontos ennek elterjesztése országszerte, amihez szintén állami segítségre van szükség.

A szervezet abban bízik, hogy a Digitális Munkaerő Programot hamarosan az Nemzetgazdasági Minisztérium is jóváhagyja.

Kapcsolódó hang

Informatikus hiány
 


A címlapról ajánljuk


Biciklist ölt meg egy puma

Biciklist ölt meg egy puma

Pumatámadásban halt meg egy férfi, egy másik pedig megsérült az Egyesült Államokban, Washington...