eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Érdemes odafigyelni: meg kell őrizni a sárga csekkeket!

Érdemes odafigyelni: meg kell őrizni a sárga csekkeket!

A bankszámla kivonatokat öt évig kell megőrizni, a közműszolgáltatóknak feladott sárga csekkeket pedig szolgáltatótól függően kettőtől öt évig.

A villamosenergia- és földgázszolgáltatónál két év, a víziközmű-szolgáltatás esetén öt év, hírközlési-szolgáltatónál egy év, a szemétszállításnál pedig öt év az elévülési idő –

 ezeknek a számláit érdemes megőrizni, mivel a jogtalan követelésekkel szemben fel lehet fellépni,

mondta Kóródy Dávid, a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője az InfoRádiónak.

Kóródy Dávid elmondta, volt arra is példa, hogy egy internetszolgáltató egy öt évvel korábbi tartozást próbált behajtani egy követelésügyi céggel, azonban nem jártak sikerrel, mert jogilag már elévül a fogyasztó tartozása.

Hozzátette, ha az elévülés idején belül keresi meg a cég a fogyasztót, de az a csekkel bizonyítani tudja az összeg rendezését, akkor ismételten nem vonható felelősségre. 

Banki szolgáltatásoknál az elévülési idő 5 év: addig valamennyi folyószámla-kivonatot meg kell őrizni, mivel ebben szektorban is előfordul, hogy a vitás helyzeteteket, vagy a követeléskezelő cégekkel szembeni igazunkat a csekkekkel lehet egyértelműen bizonyítani – tette hozzá a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×