eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Elképesztő, ami Közép-Európában tapasztalható

Elképesztő, ami Közép-Európában tapasztalható

Idén lesz megfigyelhető a leggyorsabb növekedés 2011 óta. Az Európai Unióban a gazdasági növekedést a peremországok húzhatják.

A világgazdaságban három nagy trend várható - fejtette ki Polacsek Csaba, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának partnere. Elsőként azt említette, hogy 2011-hez képest a legmagasabb lesz a gazdasági növekedés üteme. A másik fontos körülmény, hogy az olcsó pénz időszaka lassan lejár, a Fed láthatóan már megkezdte a kivonulást és kamatemelést indított el. A harmadik lényeges tényező az energiaszektorban várható: arra számítunk, hogy 2018 a legnagyobb energiaigényű év lesz, ugyanakkor érdemi olajár-emelkedés nem várható - mondta Polacsek Csaba.

Az InfoRádió kérdésére hozzátette: az Európai Unión belül is három nagy csoportot különböztethetünk meg. Az eurózónában ugyanis eltér a magországok és a perifériák növekedése. A harmadik terület Közép-Európa, ezekben az országokban lényegesen nagyobb a gazdasági növekedés.

Románia Közép-Európában is kiemelkedő teljesítményt mutat fel: "2017-ben egy elképesztő 8,5 százalék körüli növekedést produkált, 2018-ban várhatóan 5 százalék fölötti növekedés lesz. Lengyelországban 3,4 százalékot várunk, Magyarországon pedig a 2017-es szinthez hasonlót, valamivel 4 százalék alattit” – mondta Polacsek Csaba.

Hozzátette,

a régió növekedése annak is köszönhető, hogy a költségelőnyök miatt a termelés egy része áthelyeződik Közép- és Kelet-Európába.

Polacsek  elmondta, munkanélküliség tekintetében két nagy blokkot lehet megkülönböztetni: a mediterrán régiót és a német gazdasági befolyás alatt álló térséget. Például 

Görögország a maga 20 százalékos mértékével jelentősen kiemelkedik, de Spanyolországban is 15 százalék, Olaszországban pedig 11 százalék körüli a munkanélküliség.

A másik oldalon pedig Németországban 3,5, Lengyelországban 4,2 , Magyarországon 4, Hollandiában 4, Csehországban pedig 3 százalék alatt van a munkanélküliség. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×