eur:
393.1
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Ez a helyzet a magyar bérlakáspiacon

Ez a helyzet a magyar bérlakáspiacon

Miközben Nyugat-Európában hatalmas lakásportfóliók vannak ingatlanalapok tulajdonában, Magyarországon a professzionális cégek szinte csak a magánszemélyek bérlakásait kezelik - derül ki a szerdai Világgazdaság körképéből, melyben lakásépítő cégek vezetőit és ingatlanpiaci elemzőt kérdeztek.

A lakásvásárlók 30 százaléka befektetési céllal vásárol - olvasható a lapban.

A lakásvásárlók 96 százaléka hosszú távú lakáskiadást tervez, számukra ezért vonzó a belváros és az újlakás-piac - mondta a lapnak Földi Tibor. A Cordia Zrt. vezérigazgatója azt is elmondta, hogy mást vásárolnak a külföldiek, és mást a magyar befektetők. A Budapesten új ingatlant vásárló külföldiek 80 százaléka befektetési céllal, azaz kiadásra vesz lakást.

Amikor esni kezdtek a betéti kamatok, 2011 környékén kezdtek megjelenni a befektetők - mondta a Metrodom csoport értékesítési vezetője, Kricsfalussy Tamás. Az ingatlanbefektetés hozama egyre vonzóbbá vált, másrészt az Airbnb és a kevés épülő lakás miatt beszűkült kínálati piac növelte a potenciális bérlők számát.

A belvárosban több új társasházi projekt kifejezetten a buy-to-let, azaz a bérbeadási céllal vásárlókat célozza - erősítette meg Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum Holding elemzési vezetője. Ebben a konstrukcióban a befektető a megvásárolt lakást egyből átadja egy profi üzemeltetőnek, aki gondoskodik a bérbeadásról.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×