eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Lassan vége az olcsó cigarettának

Lassan vége az olcsó cigarettának

Jelentősen csökkent a csempészett dohányáruk forgalma Európában, és Magyarország egy friss felmérés szerint még jobban áll: az illegális cigaretták aránya 4,3 százalék.

Öt éve nem volt olyan csekély mennyiségű illegális cigaretta forgalomban idehaza, mint tavaly – mondta a Magyar Időknek egy közelmúltbeli szakmai felmérésre hivatkozva az adóhatóság szóvivője. Leopold Róbert közlése szerint 2016-ban a magyar cigarettapiacnak kevesebb mint öt százalékát adta csempészett vagy hamisított áru, miközben az európai átlagos arány kilenc százalék volt. A magyar hatóság idén is fokozottan figyeli a határokat, ennek köszönhetően hét hónap alatt egymilliárd forint értékű cigarettát vont ki a feketepiacról.

A pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók hét hónap leforgása alatt több mint 21 millió szál cigarettát foglaltak le, emellé 7,5 tonna dohány is társult. A jogsértő tételek együttes értéke túllépte az 1,1 milliárd forintot.

Az illegális cigaretták aránya a teljes fogyasztás kilenc százaléka volt tavaly Európában, ami 48,3 milliárd szálat jelentett, a becsült adóbevétel-kiesés meghaladhatta a tízmilliárd eurót, átszámítva a 3000 milliárd forintot. Tavaly a hazai fogyasztás 4,3 százalékát adta hamis vagy csempészett áru, ilyen alacsony arányt pedig a korábbi öt esztendőben nem jegyeztek fel idehaza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×