eur:
394.54
usd:
370.7
bux:
66511.14
2024. április 16. kedd Csongor
Káosz az áramadó bevezetése körül

Káosz az áramadó bevezetése körül

Már szinte biztos, hogy a korábbi tervekkel ellentétben idén nem születik döntés az elektromos autók töltésére használt áram adóztatásról.

Az MNO azt írja, hogy továbbra sem tisztázottak az új adóval kapcsolatos alapvető kérdések:

  • Nem dőlt el, hogy mikortól és pontosan mekkora jövedéki adót vetnének ki az elektromos energiára, és hogyan zajlana az új teher beszedése.
  • Nem tudni, hogy mindennemű, elektromos autóba töltött villamos energiára kiveti-e a kormány a jövedéki adót, vagy csak a töltőállomásokon eladott energiára.
  • Még nem zajlottak le a szakmai egyeztetések sem.

A korábbi törvénytervezetekben még az szerepelt, hogy amint áthalad az áram az elektromos töltőponton, jogi értelemben villamosenergia-termékből üzemanyagtermékké változik. Vagyis akkor is kiróná az adót a kabinet, ha az áramot otthon töltené a tulajdonos az autójába. Később azonban a kormányzat azt is mondta, hogy csak a kereskedelmi töltőállomások által eladott áramra tennék rá a többletadót.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője az MNO-nak azt mondta, hogy óriási társadalmi károkat okozna a kormány, ha jövedéki adót vetne ki az áramra, és így hátráltatná az elektromos autózás elterjedését.

A kormány célja hozzáértők szerint az lehet az új adó bevezetésével, hogy az elektromos hajtású autók elterjedése során pótolja azt a jövedékiadó-kiesést, amely ma még az üzemanyagok – a benzin és a gázolaj – árába épített közteherből származik. A szakértők úgy látják, az új adónem bevezetésénél értelmezhetetlenné válnának a kormány rezsicsökkentési ígéretei is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×